Liitot: Näpit irti päivähoidosta, kotihoidon tuesta ja opintotuesta

Eri alojen liitot tuomitsevat jyrkästi omiin aloihinsa liittyvät säästösuunnitelmat.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistaminen lisäisi perheiden eriarvoisuutta ja olisi rankka paluu menneisyyteen, sanoo Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anne Liimola.

– Jos isä tai äiti on vaikka jaksamisongelmien takia poissa työelämästä, tapahtuuko leimaamista?

Hallituksen arvioidaan parhaillaan pohtivan talousarvioneuvotteluissaan merkittäviä heikennyksiä kotihoidon tukeen ja subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntijalakimies Esa Iivonen ihmettelee, miksi juuri kotihoidon tuki on nyt nostettu tikunnokkaan. Hänen mukaansa lapsiperheet ovat jo saaneet osansa leikkauksista.

– Vuonna 1992 kotihoidon tuki oli nykyrahassa noin 750 miljoonaa ja nyt noin 460 miljoonaa. En usko että minkään muun toimeentuloetuuden reaaliarvo on laskenut yhtä paljon kuin lapsilisän.

Iivonen myös muistuttaa, että kouluikäisten lasten äitien ja isien työllisyys on Suomessa maailmanluokkaa. Alle 18-vuotiaiden lasten vanhempien työllisyysaste oli Suomessa 83,5 prosenttia vuonna 2011.

Opiskelijat tyrmäävät opintotuen lainapainotteisuuden

Opiskelijaliitot tuomitsevat ajatuksen opintotuen muuttamisesta lainapainotteisemmaksi. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan valtiovarainministeriö esittää opintotuen muuttamista lainapainotteisemmaksi.

Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajan Marina Lampisen mielestä lainapainotteisuus heikentäisi koulutuksellista tasa-arvoa. Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liiton puheenjohtaja Mikko Valtonen puolestaan toteaa, ettei lainapainotteisuus lyhentäisi millään tapaa opintoaikaa.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    Uusimmat