Mainos

Urpilainen: Rakennepaketissa on kaikille puolueille vaikeita asioita

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) myöntää, että hallituksella on edessään kova urakka rakennepaketin kanssa.

– Umpeen kurominen on hankala ja haastava harjoitus, koska puhutaan noin kymmenen miljardin suuruisesta kestävyysvajeesta, joka meillä on tällä hetkellä julkisessa taloudessa.

Urpilainen ei halua ottaa kantaa uudistusten yksityiskohtiin. Monet esitykset ovat puolueille tuskaisia.

– Siellä on kaikille puolueille vaikeita asioita. Jokainen puolue varmasti joutuu arvioimaan, missä on oma liikkumatila. Toisaalta jokainen joutuu hyväksymään myös itselle vaikeita asioita, Urpilainen linjaa.

Hallitus pyrkii kasaamaan kokonaisuuden, jolla työpaikkoja voitaisiin lisätä, työllisyysastetta nostaa ja julkisen sektorin tuottavuutta parantaa. Osa yksityiskohdista jää vielä lisävalmisteluun, mutta konkreettiset päätökset on Urpilaisen mielestä tehtävä marras-joulukuun vaihteessa.

Rakennepaketti elää vielä illan ja yön neuvotteluissa. Valtiovarainministeriön työryhmän listoilla ollut eläkeiän korotus on pudotettu pois. SDP haluaa jatkaa oppivelvollisuusikää, mistä taas kokoomus ei ole innostunut.

Kristillisdemokraatit vastustavat mahdollista kotihoidon tuen leikkausta, ja vasemmistoliitto ei halua opintotukeen muutoksia.

Kuntien toiminnan tehostamisesta hallitus etsii tällä hetkellä ns. kokonaissäästöpottia. Tässä yhteydessä keskusteluissa voi olla mm. subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen, mutta hallituslähteet uskovat, että näin tarkkoihin yksityiskohtiin ei vielä mentäisi.

MTV3 Uutisten tietojen mukaan tällä hetkellä läpi olisi menossa uudistus, joka sallii 400 euron palkkatulot kuukaudessa ilman työttömyysturvan menettämistä.

17:13

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.