Liikuntatunnin juoksutestin jälkeen kuollut oppilas oli pyörtyillyt koulussa aiemmin – ei ollut syytä kieltää osallistumasta piip-testiin

Tällainen on armoton piip-testi 3:27

Yläkouluikäinen oppilas kuoli saatuaan aiemmin liikuntatunnilla sairauskohtauksen kesken kestävyyssukkulajuoksuharjoituksen. Koululla ei ollut tietoa terveysongelmista, mutta oppilas oli aiemmin pyörtynyt pariin otteeseen koulussa.

Viime viikolla Espoon Tiistilän koulun oppilas menehtyi saatuaan ensin liikuntatunnilla sairauskohtauksen. Tunnilla suoritettiin valtakunnallista, piip-testiksi kutsuttua kestävyyssukkulajuoksua, jossa mitataan kestävyyttä, liikkumistaitoja ja maksimaalista hapenottokykyä.

Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälän tietojen mukaan oppilas oli aiemmin pyörtynyt leirikoulussa ja musiikintunnilla.

"Ei ollut syytä kieltää osallistumasta"

Pitkälä sanoo, että koska pyörtymiset eivät tapahtuneet liikuntatunneilla, ei ollut syytä kieltää oppilasta osallistumasta piip-testiin. 

– Kyllähän murrosikäiset pyörtyvät vähän tavallista helpommin, kun kasvu on nopeaa.

Muuten koululla ei ollut tietoa poikkeuksista oppilaan terveydentilassa. 

– Ei ollut syytä epäillä, että kyse olisi ollut mistään vakavasta. Olen ymmärtänyt, että oppilas harrasti jalkapalloa ja oli urheilullinen, mutta en ole halunnut kaivella sen enempää oppilaan taustoja. 

Piip-testi on osa valtakunnallisia Move-liikuntamittauksia, jotka keskeytetään Espoossa toistaiseksi. Myös Turun kaupunki on tiedottanut keskeyttävänsä Move-mittaukset siksi aikaa, kunnes Espoon tapahtumat ovat tulleet kattavasti selvitetyiksi, uutisoi STT.

– Toivon, että Opetushallitus ja THL tutkisivat mahdollisimman pikaisesti Move-mittausten turvallisuuden, kun ne kerta sisältyvät opetuussuunnitelmaan. Nuorten terveyden ja turvallisuuden on tultava ensin, Pitkälä sanoo.

Juttua päivitetty 17.9.2018 kello 14.42: Juttuun lisätty tieto siitä, että myös Turun kouluissa keskeytetään Move-mittaukset.

Lue myös:

    Uusimmat