Mainos

Liikanen: Julkisten verkkosivujen esteettömyys taattava

EU-komission tietoyhteiskuntakysymyksistä vastaava komissaari Erkki Liikanen kannustaa esteettömien verkkosivujen suunnitteluun. Ainakaan julkisten palvelujen sähköistäminen ei saisi asettaa mitään ihmisryhmiä huonompaan asemaan.

Verkkosivuilla surffaava vammainen törmää usein erilaisiin esteisiin, vaikka nykytekniikkaa tarjoaisi keinot palvella kaikkia verkonkäyttäjiä. Jos sivut on rakennettu oikein, sokea voi kuulla tekstin puheena ja heikkonäköinen voi käyttää selainta, joka näyttää kirjaimet isoina. Jos käsi ei toimi tarkasti, voi hiiren asemesta käyttää näppäimiä.

EU-komission ja -parlamentti ovatkin asettaneet tavoitteeksi, että kaikki julkiset verkkosivut ovat esteettömiä. Hyvin suunnitellut tietopalvelut muistuttavat erityisryhmille suunniteltuja matalalattiabusseja: ne tuovat helpotusta kaikkien bussinkäyttäjien elämään, muistuttaa Liikanen. Nyt esimerkiksi pääsivun tärkeät tiedot saattavat olla vain kuvamuodossa, mikä vaikeuttaa merkittävästi näkövammaisten tiedonhakua.

Jo monet pienet ja helposti toteutettavat tekniset korjaukset auttavat paljon. Esimerkiksi kuvia sisältävään verkkosivuun voidaan liittää tekstit, jotka toimivat kuvien vaihtoehtona puhesynteesissä ja tekstipäätteillä. Suomessa on noin 200 000 yli 30-vuotiasta ihmistä, joiden toimintakyky on sen verran rajoittunut, että he tarvitsevat apua jokapäiväisissä toimissaan. Koko Euroopassa heitä on 120 miljoonaa, muistuttaa Liikanen.

Hyvillä ratkaisuilla on laajat markkinat

Suomessa julkistettiin tänään kansallinen Design for All -verkosto ja avattiin siihen liittyvät nettisivut. Verkoston tavoitteena on kehittää ja suunnitella sellaisia palveluja ja tuotteita, jotka ovat kaikkien ihmisten käytettävissä. Toistaiseksi verkostoon kuuluvat palvelujen suunnittelijoista mm. Taideteollinen korkeakoulu, Teknillinen korkeakoulu, VTT, Lapin yliopisto sekä palvelujen käyttäjien edustajista mm. Näkövammaisten keskusliitto, Kehitysvammaliitto, Kuurojen liitto, Valtakunnallinen vammaisneuvosto sekä Vanhustyön keskusliitto.

Verkosto on avoin kaikille esteettömyydestä kiinnostuneille yhteisöille. Jos näissä osaamiskeskuksissa löydetään hyviä ratkaisuja, voidaan niitä levittää ympäri Eurooppaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.