Liika rutinoituminen syö tuloksia – vältä näitä treenivirheitä!

Jos haluaa oikeasti tuloksia, urheilusuoritukseen täytyy keskittyä. Muuten treeni menee harakoille.

Urheillessa tehdään paljon perusvirheitä, joita välttelemällä liikunnasta olisi huomattavasti enemmän hyötyä.  Redbook Magazine listasi vinkkejä, joiden avulla saat kunnolla hyödyn irti urheiluun käyttämästäsi ajasta.

Liikaa yksitoikkoista aerobista

Vaikka urheilutrendit ovat viime vuosina monipuolistuneet reilusti, sortuvat jotkut silti yksitoikkoiseen urheiluun. Juoksumatolla viihtyvien ei välttämättä tarvitse siirtyä vapaiden painojen alueelle, vaan juoksemisen muuttaminen monipuoliseksi riittää. Tee juoksuhetkestäsi intervalliharjoitus juoksemalla nopeita pyrähdyksiä, jonka jälkeen hidastat hetkeksi ja jäähdyttelet. Monissa juoksumatoissa on valmiita intervalliohjelmia ja lisäksi voit vaihtelun vuoksi valita esimerkiksi ylämäkijuoksuohjelman.

Isojen painojen välttely

Etenkin naiset välttelevät edelleen isoja painoja, sillä he ajattelevat lihasten kasvavan liikaa. Lihaskasvu vaatii kuitenkin todella paljon työtä, eikä kenestäkään tule kehonrakentajaa vahingossa. Sen sijaan isot painot kuluttavat enemmän energiaa myös treenin ulkopuolella. Kiinteytyminenkin perustuu siihen, että rasvan alla oleva lihas kasvaa maltillisesti samalla, kun sen päällä oleva rasva palaa.

Tyhjällä vatsalla urheilu

Heti aamulla tai suoraan työpäivän jälkeen tehdyn treenin ongelma on ruokailu. Urheilu vaatii energiaa, eikä tyhjällä vatsalla tehdystä treenistä tule kuin huono olo. Syö siis jokin terveellinen välipala tai pieni aamupala ennen urheilua, jotta jaksat. Muista kuitenkin pitää annoskoko maltillisena, sillä ähky on yhtä huono treenikaveri kuin kiljuva nälkä.

Huono liikerata

Kuntosaleilla oli peilit jo kauan ennen selfieitä – syystä. Kokeneenkin treenaajan kannattaa seurata peilistä liikeratoja, jotta voi varmistua siitä, että liike menee oikein. Aloittelijan kannattaa ottaa ainakin kerran personal trainer avukseen näyttämään, miten liikkeet tehdään oikein. Väärällä tekniikalla tehty liike menee hukkaan ja mikä pahinta, saattaa altistaa vakavillekin loukkaantumisille.

Venyttelyn jättäminen väliin

Samalla vaivalla, kun olet jo mennyt salille ja treenannut, kannattaisi käyttää ylimääräiset viisi minuuttia venyttelyyn. Yllättävän moni jättää tämän tärkeän vaiheen kokonaan välistä.

Liian korkeat odotukset

Jos haluat laihtua ja kasvattaa upeat vatsalihakset, se ei välttämättä tapahdu viikossa, eikä edes kuukaudessa. Itseään on turha verrata muihin, vaan kannattaa sisäistää se, että isoon muutokseen menee reilusti aikaa. Jokainen salikäynti silti on silti tärkeä, eikä alussa kannata missään nimessä lannistua ja lopettaa.

Yliannostus istumaannousuja

Perinteinen vastalihasliike istumaannousu kehittää hyvin sivuttaisia ja keskimmäisiä vatsalihaksia. Upea bikinivatsa vaatii kuitenkin monipuolisemman vatsalihastreenin. Esimerkiksi lankku kehittää koko keskivartaloa reilusti. Paras tyyli on kuitenkin tehdä vaihdellen erilaisia liikkeitä tarpeeksi usein.

Liialliset rutiinit

Saliohjelmaa ja ryhmäliikuntatuntia kannattaa vaihtaa säännöllisesti. Kroppa tottuu tietynlaiseen rasitukseen, joten sille tulee antaa uusia ärsykkeitä tarpeeksi usein. Samoin pelkästään salilla käyvän kannattaisi joskus piipahtaa ryhmäliikuntatunneilla  ja päinvastoin.

Oikaiseminen

Liian pitkät tai liian usein pidetyt tauot ja liian pienet painot eivät edistä kehittymistä. Hyvänä nyrkkisääntönä kannattaa pitää vanhaa oppia, jonka mukaan viimeisten toistojen on oltava niin rankkoja, että jaksat hädin tuskin tehdä ne.

Lue myös:

    Uusimmat