Mainos

Liettuan presidentti joutumassa oikeuteen mafiakytköksistä

Liettuan salaisen palvelun raportin mukaan presidentti Rolandas Paksasilla on ollut ja on rahayhteyksiä venäläisfirmoihin jotka ovat tekemisissä Venäjän turvallisuuspalvelujen kanssa. Paksas itse pysyy tyynenä.

Liettuan presidentti Rolandas Paksas taistelee poliittisesta henkiinjäämisestään. Lietttuan parlamentti kallistunee virkasyytetoimien kannalle presidenttiä vastaan. Paksasia epäillään yhteyksistä venäläismafiaan. Presidentti itse aikoo pysyä virassa.

Vuoden alussa Liettua oli toivoa täynnä. Yllätysnimenä presidentinvaaleihin tullut Rolandas Paksas lupasi uusia tuulia, päihitti istuvan presidentin ja asettui 5.1.2003 maan johtoon.

Ammatiltaan Paksas on neuvostokoulutettu taitolentäjä ja lennonopettaja, sitten rakennusyhtiöjohtaja 90-luvulla. Bisnes vei hänet Vilnan kaupunginjohtoon neljä vuotta sitten, hetimiten pääministeriksi ja tänä vuonna presidentiksi.

Suurmielenosoitus vaati Paksasin eroa, kun julkisuuteen oli tullut Liettuan salaisen palvelun raportti. Sen mukaan Paksasilla on ollut ja on rahayhteyksiä venäläisfirmoihin jotka ovat tekemisissä Venäjän turvallisuuspalvelujen kanssa.

Paksas itse pysyy tyynenä.

- Tässä on kyse vain valtataistelusta. Tunnen lakimme ja en tekisi mitään, mikä olisi ristiriidassa perustuslaintai presidentinvalani kanssa, hän sanoo.

Eilen parlamentti kuitenkin alkoi pitää presidenttiään uhkana kansalliselle turvallisuudelle.

Parlamentin tutkimuskomitean puheenjohtaja Aloyzas Sakalas sanoo, että tutkimusraportti vuodettiin presidentinkansliasta ja se saa uskomaan, että Paksas on rikollinen.

Skandaali kiehuu vain viikkoa ennen Paksasin vierailua Washingtoniin ja Liettuan ensivuotisten Nato- ja EU-jäsennyyksien kynnyksellä.

EU on ollut huolissaan, että EU-Baltiasta tulisi ponnahduslauta venäläisrikollisille Eurooppaan. Toisaalta jupakan voi nähdä myönteisenä: Liettua ainakin yrittää siivota taloaan.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 02.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.