Mainos

Liettua äänesti presidentistä

Liettualaiset äänestivät tänään presidentinvaaleissa, joissa ennakkosuosikkina on 44-vuotias lakimies Arturas Paulauskas. Mielipidemittausten mukaan vaaleissa joudutaan todennäköisesti järjestämään toinen kierros, jossa Paulauskas on vastakkain 71-vuotiaan liettualais-amerikkalaisen Valdus Adamkusin kanssa.

Demokraattisen työväenpuolueen tukema Paulauskas sai tuoreimmassa mielipidemittauksessa 33,9 prosentin ja Adamkus 29,3 prosentin kannatuksen. Kolmantena mielipidekyselyssä oli Liettuan itsenäisyystaistelun johtaja Vytautas Landsbergis noin 12 prosentin kannatuksella. Joka neljäs liettualainen ei kuitenkaan ollut päättänyt ketä äänestää.

Presidentinvaalit ovat toiset Liettuassa sen jälkeen kun maa ensimmäisenä neuvostotasavaltana julistautui itsenäiseksi maaliskuussa 1990. Ehkokkaita on kaikkiaan seitsemän, joista neljällä ei kuitenkaan katsota olevan mahdollisuuksia voittoon. Paulauskas, entinen valtionsyyttäjä ja nuorin ehdokkaista, suhtautui luottavaisesti mahdollisuuksiinsa äänestäessään tänään. Paulauskas sanoi uskovansa, että jos vaaleissa järjestetään toinen kierros, hän on sillä mukana. Liettuan nykyinen presidentti Algirdas Brazauskas, joka ei itse ole ehdolla, on julkisesti kertonut tukevansa Paulauskasia.

Äänestysvilkkaus näytti iltapäivällä jäävän edellisiä presidentinvaaleja laimeammaksi. Äänestämässä oli alkuiltapäivään mennessä käynyt 42 prosenttia äänioikeutetuista. Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella ehdotonta enemmistöä äänistä, vaaleissa järjestetään toinen kierros 4. tammikuuta. Vaalihuoneistot sulkeutuvat kello 21 Suomen aikaa.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.