Lewis Hamiltonille kävi harvinainen moka aika-ajotappiossa Valtteri Bottakselle – mekaanikkojen havainto tuli liian myöhään

Lewis Hamiltonin mahdollisuudet taistella paalupaikasta viime viikonlopun Yhdysvaltain F1-kisaan heikentyivät merkittävästi, kun brittikuski koski ajon aikana toistuvasti suojan alta paljastuneeseen säätimeen.

Hamilton oli vielä aika-ajon kahdessa ensimmäisessä osiossa tallikaveriaan Valtteri Bottasta nopeampi, mutta ratkaisevassa vaiheessa asetelma käänty rajusti suomalaisen eduksi.

Viimeistä edellisellä kierroksella Bottas löi tauluun ajan, jolla Ferrarin Sebastian Vettel kukistui 12 tuhannesosalla. Hamilton jäi sen sijaan viidenneksi lähes kolme kymmenystä hitaampana.

Mercedes-tallin mukaan tähän romahdukseen löytyi looginen selitys: Hamilton paineli ajon aikana tietämättään yhtä rattinsa nappuloista.

– Hänellä on oikean kätensä alla pieni säädin, joka muuttaa moottorijarrutusta. Normaalisti siinä on suojus päällä, mutta tässä tapauksessa se oli vahingossa napsahtanut irti, ja joka kerta, kun hän käänsi rattia, hän vahingossa vaihtoi moottorijarrutusta. Se sai hänet menettämään suorituskykyä kierroksen lopussa, kertoo Mercedeksen päästrategisti James Vowles tiimin videoyhteenvedossa.

Hamiltonilla oli vielä muiden kuskien tapaan aikaa tehdä yksi nopea kierros, mutta sen koittaessa olosuhteet olivat ratkaisevasti muuttuneet. Tässä välissä säädin saatiin korjattua piiloon.

– Mekaanikot huomasivat sen samalla hetkellä, kun auto tuli takaisin radalta, mutta valitettavasti ensimmäinen veto (kolmannessa osiossa) jäi heikoksi sen takia.

– Toisella yrityksellä näkyi, että kaikki menivät hitaammin, koska rata oli hiukan hidastunut pienen tuulen ja radan lämpötilan muutoksen takia eikä Lewis pystynyt kilpailemaan kärjen kanssa, mikä lopulta sinetöi hänen paikkansa viidentenä, Vowles selvittää.

Kisassa Bottas ohitti kahden pysähdyksen taktiikalla Hamiltonin nousten takaisin ykköstilalle ja voittoon. Hamilton kuitenkin varmisti kakkossijallakin mestaruutensa kaksi kisaa ennen kauden loppua.

Lue myös:

    Uusimmat