Mainos

Leuto alkutalvi aiheuttaa ongelmia Euroopassa

Lumenpuutteen takia monet Keski-Euroopan hiihtokeskukset ovat joutuneet siirtämään talvikauden aloitustaan.

Euroopassa talven alku on monin paikoin ollut lämpimin vuosikymmeniin.

Esimerkiksi Itävallassa syksy on ollut leudoin siitä lähtien kun lämpötiloista on pidetty kirjaa. Valkoisen lumipeitteen sijasta Alppien rinteillä onkin tänä vuonna voitu ihastella kukkasia.

Lumenpuutteen takia monet Keski-Euroopan hiihtokeskukset ovat joutuneet siirtämään talvikauden aloitustaan. Lokakuussa alppilajien cupin avauskilpailu Itävallan Söldenissä piti siirtää Suomeen Kittilän Leville, kun Itävallassa satoi lumen sijasta kaatamalla vettä.

Alppivaltioissa toivotaankin kylmempiä ilmoja ja lisää lunta mahdollisimman nopeasti, koska hiihtoturismi on yksi maiden pääelinkeinoista.

YK:n ilmasto-ohjelma arvioi jo vuonna 2003, että ilmaston lämpeneminen tulee nostamaan lumirajan entistä korkeammalle vuorten rinteillä. Tämä saattaa tulevaisuudessa koitua monen alavammalla maalla sijaitsevan hiihtokeskuksen kohtaloksi.

Talviunet siirtyneet

Leuto alkutalvi on aiheuttanut muitakin ongelmia Euroopassa. Pohjoisessa talviunille käyvillä karhuilla on ollut vaikeuksia saada unen päästä kiinni, koska niiden talviunipaikat ovat olleet vuodenaikaan nähden liian lämpimiä ja kosteita.

Pitkittyneestä kasvukaudesta johtuen kasvien siitepölyä on ollut ilmassa vielä joulukuussakin. Norjassa meteorologit ilmoittivatkin joulukuun alussa alkavansa mitata siitepölypitoisuuksia allergisten tiedoksi.

Lämpimästä alkutalvesta on seurannut myös jotain hyvää. Energiankulutus Euroopassa on laskenut, kun lämmitystarve on ollut pienempi.

Monien tutkijoiden mukaan yksittäiset lämpimät talvet ovat vain seurausta arvaamattoman ilmastomme luonnollisesta vaihtelusta. Toistuvat lauhat ilmat tukevat kuitenkin ennustuksia ilmaston pysyvästä lämpenemisestä.

(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.