Leppäkerttu-tunnus poistuu luomutuotteista

Luomu-liiton Leppäkerttu-tunnus poistuu luomutuotteista. Merkkiä ei enää myönnetä tulevana satokautena tuotetuille elintarvikkeille tai rehuille osoitukseksi luonnonmukaisesta tuotantotavasta. Tunnus säilyy kuitenkin edelleen Luomu-liiton jäsenmerkkinä.

- Päätös Leppäkerttu-merkistä luopumisesta ei ollut helppo, kertoo Luomu-liiton toiminnanjohtaja Arja Peltomäki. Ratkaisuun kuitenkin päädyttiin, sillä merkkiä käyttävien luomutuottajien määrä on viime vuosina vähentynyt. Tällä hetkellä Leppäkerttu-tunnus on käytössä noin 240 luomutuottajalla.

Leppäkerttu-merkki on tähän saakka voitu myöntää tuotteelle, joka täyttää sekä EU:n luomuasetuksen että Luomu-liiton luomutuotannolle asettamat ehdot. Peltomäen mukaan toinen keskeinen luopumisperuste olikin se, että Luomu-liitolla ei ole ollut osoittaa merkin käytön valvontaan niin paljon resursseja kuin se katsoisi tarpeelliseksi.

Leppäkertulla merkittyjä luomutuotteita voi vielä jonkin aikaa löytyä kauppojen valikoimista. Esimerkiksi satokaudella 2002 tuotettua sipulia ja porkkanaa on vielä jonkin verran saatavilla. Uuden sadon tuotteista Leppäkerttu-merkkiä ei sen sijaan enää löydy.

Aurinkomerkki yli 3000 luomutuotteessa

Luomu - valvottua tuotantoa -merkki eli vihreävalkoinen aurinkomerkki säilyy edelleen luomutuotteiden tunnuksena. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnoimaa merkkiä saa käyttää EU:n luomuasetuksen mukaisissa tuotteissa, joiden luonnonmukaisuutta valvoo suomalainen viranomainen. Merkki takaa, että elintarvikkeen maatalousperäisistä raaka-aineista vähintään 95 prosenttia on luonnonmukaisesti tuotettu. Aurinkomerkin käyttöoikeus on tällä hetkellä yli 500:lla luomutuottajalla tai luomuelintarvikkeita valmistavalla yrityksellä. Merkittyjä tuotteita on reilut 3100.

Aiheeseen liittyvät linkit: Luomu-liittoFinfood Luomu (Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja