Lejondotter, Uncas ja Merikarhu - näitä nimiä ei saanut antaa lapselle

Milloin lapsen etunimi lyö yli? Sitä on oikeusministeriön alainen nimilautakunta joutunut miettimään 15 kertaa tänä vuonna. Ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana lautakunta on joutunut hylkäämään pojannimet Uncas, Karhunpoika ja Merikarhu.

– Karhunpoika olisi mennyt läpi, jos lapsen isän nimi olisi ollut Karhu. Merikarhu taas on nimenä leimaava, eikä siitä ole pitkä matka Maakrapuun, perustelee lautakunnan sihteeri Juhani Ketomäki.

Tytönnimistä hylkäystuomion ovat tänä vuonna saaneet Makadamia ja Lejondotter. Ketomäki muistuttaa, että erilaisia poika- tai tytär-loppuisia nimiä ei voi käyttää, jos alussa ei ole jommankumman vanhemman nimeä.

Rosabella ja Kalliope kelpasivat

Ketomäki kertoo, että ensimmäisenä nimivalintoja käsittelevät maistraatit ovat paikoin liiankin varovaisia lasten hyväksyttävistä nimistä päättäessään. Tänä vuonna lautakunnan käsittelyyn on tuotu nimiä, jotka Ketomäen mielestä ovat selvästi hyväksyttäviä nimiä.

– Esimerkiksi käsittelyssä olleet Eveliia, Rosabella ja Vivana ovat erittäin kauniita nimiä ja niitä lautakunta tietenkin puolsi.

Hieman enemmän päänvaivaa aiheuttivat kreikkalaisesta mytologiasta löytynyt tytönnimi Kalliope, myös tytölle tarkoitettu nimi Semilla ja Ruth-nimestä johdettu Ruuti. Nimet läpäisivät lautakunnan seulan kuitenkin helposti.

Pojille taas hyväksyttiin nimet Aaros, Hekku, Temppu ja Uljas Urhea Mikonpoika.*

Lautakunnan maine muuttunut

Nimilautakunnan maine on Ketomäen mielestä muuttunut vuosien aikana, sillä ennen lautakunnan koettiin torppaavan kaikki käsittelyyn tulevat nimet. Nykyisin tällaista pelkoa ei vanhemmilla yleensä ole. Kuusihenkinen lautakunta tekee päätöksensä yleensä yksimielisesti, eikä Ketomäki muista, että lastennimistä olisi koskaan jouduttu äänestämään.

Lastennimiä tulee lautakunnan käsittelyyn yleensäkin melko vähän, sillä kokousten yli satakohtaisesta listasta vain muutama käsittelee lastennimiä. Useimmiten kokouksissa pohditaan uusia sukunimiä.

Ongelmia lastennimien kohdalla saattaa aiheuttaa kuitenkin se, että lapsen kastava pappi ei välttämättä osaa puuttua erikoiseen etunimeen tarpeeksi hanakasti.

– Lähtökohta on, että papin pitäisi selvittää ennen lapsen ristimistä, onko nimi nimilain mukaan sallittu. Esimerkiksi Merikarhu-nimi tuli meille käsittelyyn vasta lapsen nimen rekisteröivän maistraatin ilmoituksesta. Tuossa vaiheessa lapsi oli jo ristitty ja Merikarhu oli merkitty kastetodistukseen.

– Vanhempienkin olisi hyvä muistaa, että nimi vaikuttaa lapsen koko loppuelämään. Joskus pohdin, pitäisikö vanhemman itse vaihtaa oma etunimensä, jos erikoista nimeä niin kovasti kaipaa, Ketomäki päättää.

*Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, nimilautakunta on hyväksynyt Hekku-nimen pojannimeksi.

Lue myös:

    Uusimmat