Leijonien 28-vuotias debytantti on kulkenut erilaisen polun huipulle – tuttu kiekkokasvo herätti tarvittavan kipinän

Tällä viikolla pelattavassa Euro Hockey Tourin Venäjän turnauksessa nähdään nippu uusia Leijona-kasvoja. Yksi näistä on KooKoon hyökkääjä Anrei Hakulinen, joka debytoi A-maajoukkueessa 28-vuotiaana. Hakulinen on kulkenut poikkeavan reitin huipulle.

Hakulisen nimi on tuttu muun muassa Lahden seudulta, jossa Anrein edesmennyt isä Markku Hakulinen nousi ikoniseen asemaan 1970-luvun loppuvaiheilla.

Pojalla, Anreilla, nousu Liigaan ei tapahtunut tavalla, joka on tuttu nykypäivänä huippulupausten kohdalla.

Hieman yli parikymppisenä Hakulinen tahkosi vielä Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, Suomi-sarjassa.

– Nyt, 28-vuotiaana, vähän vaikeampien vaiheiden jälkeen, saan pukea maajoukkuepaidan päälle. Vähän tämmöisenä myöhäisheränneenä, Hakulinen niputtaa tarinaansa MTV Sportille.

Hakulisen omien sanojen mukaan hän alkoi tehdä kuiva- ja oheisharjoitteluja ”vähän myöhemmin”.

– Olisi ehkä pitänyt tehdä hieman aikaisemmin. Pelitaidot ovat olleet kuitenkin aina olemassa.

Mistä tarvittava kipinä tuli?

– Se varmaan tuli aikanaan TUTOssa, kun ”Ika” (Ismo Lehkonen) aloitti päävalmentajana. Hän sanoi jo silloin kesällä (2013), että kenen kanssa pelaan. Että nyt on ”paikka tehdä hommia”, Hakulinen muistelee.

– Silloin tajusin ja aloin panostamaan paljon enemmän jääkiekkoon, mitä olin aikaisemmin tehnyt.

Tutun kiekkokasvon Lehkosen alaisuudessa Hakulinen nakutti kovaa jälkeä. Kaudella 2013-14 Hakulinen paukutti 54 runkosarjaotteluun tehot 17+32=49. Tahti jatkui kovana myös pudotuspeleissä (13 ottelua, 11+5=16).

Tämän jälkeen Hakulinen hyppäsi Liigaan, jossa eteen tuli vaikeuksia.

– Loukkaantumiset sotkivat kehitystä, Hakulinen myöntää.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Ennätystalkoot

Pelicansiin vaihdon jälkeen Hakulinen koki pahoja loukkaantumisia yksi toisensa jälkeen. Kaudella 2015-16 seura vaihtui kesken kaiken KooKooseen, jossa Hakulinen väläytteli osaamistaan kaudella 2016-17 (59 ottelua, 14+10=24).

Takaiskut eivät kuitenkaan tähän loppuneet. Hakulisen viime kausi meni piloille jälleen yhden ison loukkaantumisen takia.

– Vaikka se oli alla, niin pystyin silti jatkamaan hyviä otteita tällä kaudella. Suunta on ollut ylöspäin, Hakulinen iloitsee.

Alkukauden 28 ottelussa Hakulinen on rikkonut jo Liigan henkilökohtaisen piste-ennätyksensä (10+16=28).

– Kyllähän sitä tietää, että montako täkyä on tullut tehtyä, mutta ei sitä niin paljoa ajattele. Niitä on tullut, kun on pelannut hyvin. Silloin niitä tulee vähän niin kuin automaattisesti.

Hakulisen mukaan hän voi ottaa osansa kunniasta ja krediiteistä. Iso kiitos kääntyy kuitenkin ympärillä olevan joukkueen suuntaan.

– Meillä on hyviä äijiä, hyviä yksilöitä. En ole ihan varma, mutta meillä taitaa olla yksi Liigan tehokkaimmista ylivoimista. Malte Strömwall on heittänyt aika monta häkkiä ja molemmat ylivoimaviisikot ovat toimineet hyvin. Se ylivoima tuo kuitenkin nykypäivänä aika paljon pisteitä. Ei se toki poista sitä, etteikö viidellä viittä vastaan pitäisi tehdä myös maaleja. Kyllä niitä on tullut ja siitä iso kiitos kuuluu koko joukkueelle. Olemme pelanneet ja meidän on annettu pelata hyökkäysvoittoista peliä, Hakulinen jakaa tunnustusta.

Näyteikkunassa

Torstain Tshekki-ottelussa Leijonien paidassa debytoiva Hakulinen saa heti ison roolin myös A-maajoukkueen puolella. Hakulinen muodostaa ketjun yhdessä Ilves-hyökkääjän Arttu Ruotsalaisen ja Sveitsissä pelaavan Toni Rajalan kanssa.

Tämän lisäksi Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen istutti Hakulisen Leijonien toiseen ylivoimaketjuun.

– Omalle paikalle, missä olen pelannut myös KooKoossa. Maalin eteen tolpille päivystämään. Toivottavasti saisi nostaa heti käsiä ylös, Hakulinen hymähtää.

Leijona-debytantin mukaan maajoukkueympäristö on näkynyt heti yksityiskohdissa.

– Kova vauhti on päällä harjoituksissa. Tilanteet tulevat nopeammin eteen mitä normaalisti. Mutta olen kyllä nauttinut siitä.

– Nyt näkee, että missä se kansainvälinen taso menee. Se on hyvä mittari itselle, että pystyykö vastaamaan huutoon, Hakulinen sanoo ennakoiden tulevasta.

Leijonat on ollut hyvä näyteikkuna muita sarjoja ajatellen. EHT-polun läpikäyneitä pelaajia on päätynyt aina NHL:ään saakka.

Hakulinen hymyilee, kun hänelle mainitsee mahdollisuuksista.

– En ole ikinä halunnut pitää mitään isoa tavoitetta tai jotain, että on pakko päästä jonnekin. Elän päivä kerrallaan ja katsotaan sitten taas seuraavan kauden osalta. Mulla jatkuu kuitenkin KooKoon kanssa sopimus. Pitää pelata hyvin tämä ja ensi kausi. Sitten pitää katsoa, kun on sopimus katkolla, että onko joku isompi seura jostain muusta liigasta kiinnostunut. Totta kai sitä on kiinnostunut ottamaan uusia haasteita vastaan.

Torstaina alkavassa turnauksessa Hakulinen aikoo nauttia.

– En ole pukenut ikinä missään junioritasolla tai muualla maajoukkuepaitaa päälle. Onhan tämä hemmetin hieno juttu. 

Lue myös:

    Uusimmat