Mainos

Lehti: USA vaatii Irakilta toimia väkivaltaisuuksia vastaan

Presidentti George W. Bush on viime päivinä neuvotellut useaan otteeseen sotilasjohtajiensa kanssa Yhdysvaltojen Irak-strategian muuttamisesta.

Yhdysvaltojen hallitus on laatimassa aikataulua, jonka puitteissa Irakin hallituksen on saatava väestöryhmien keskinäiset väkivaltaisuudet kuriin, kertoo New York Times -lehti. Jos Irak ei pysy aikataulussa, Yhdysvallat uhkaa vastatoimilla.

Presidentti George W. Bush on viime päivinä neuvotellut useaan otteeseen sotilasjohtajiensa kanssa Yhdysvaltojen Irak-strategian muuttamisesta. Eilen neuvotteluun osallistuivat Lähi-idässä olevien amerikkalaisjoukkojen komentaja, kenraali John Abizaid, Irak-joukkojen komentaja, kenraali George Casey sekä mm. varapresidentti Dick Cheney ja puolustusministeri Donald Rumsfeld.

Yhdysvaltain hallitus aikoo New York Timesin mukaan esittää vuoden loppuun mennessä pääministeri Nuri al-Malikin johtamalle Irakin hallitukselle aikataulunsa väkivaltaisuuksien vähentämisestä.

Yhdysvalloissa on viime viikkoina yhä enemmän vaadittu presidentti Bushia ottamaan lujat otteet käyttöön Irakin hallituksen kanssa. Kongressissa on asetettu komitea selvittämään mahdollisia vaihtoehtoja nykyiselle Irak-politiikalle. Komiteaa johtaa entinen ulkoministeri James Baker. Oppositiossa olevat demokraatit ovat puolestaan perustaneet vaalistrategiansa marraskuun vaaleissa amerikkalaisten laajaan tyytymättömyyteen Irakin sodankäyntiin.

Newsweek-lehden tuoreessa kyselyssä 65 prosenttia amerikkalaisista sanoi uskovansa, että Yhdysvallat on häviämässä kamppailun turvallisen ja demokraattisen valtion luomiseksi Irakiin. Samassa kyselyssä 54 prosenttia arvioi presidentti Bushin tehneen väärän päätöksen, kun Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin keväällä 2003. Oikeana päätöstä piti 39 prosenttia.

Tv: Diplomaatti myönsi USA:n ylimielisyyden Irakissa

Al Jazeera

Korkea-arvoinen amerikkalainen diplomaatti on myöntänyt Yhdysvaltojen käyttäytyneen ylimielisesti ja typerästi Irakissa, kertoo al-Jazeera-satelliittikanava. Valkoisen talon mukaan al-Jazeera on lainannut diplomaattia virheellisesti.

Qatarilainen al-Jazeera oli haastatellut arabiaksi Alberto Fernandezia, joka on Yhdysvaltain ulkoministeriön Lähi-idän osaston johtaja. Englanninkielisellä internetsivullaan al-Jazeera kertoo Fernandezin sanoneen, että Yhdysvaltojen toiminta Irakissa antaa paljon aihetta arvosteluun, koska Yhdysvallat on esiintynyt ylimielisesti ja typerästi.

Al-Jazeeran mukaan Fernandez oli myös sanonut, että Yhdysvallat on valmis neuvottelemaan minkä hyvänsä irakilaisryhmän kanssa al-Qaidaa lukuun ottamatta.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.