Lehti listasi rohkeilla teoillaan mainetta niittäneet prinsessat – nämä naiset ovat muuttaneet käsitystä siitä, millainen on moderni kuninkaallinen

Insider listasi prinsessat, jotka ovat rohkeilla teoillaan tuulettaneet käsityksiä siitä, millainen on moderni kuninkaallinen.

Varsinkin brittihovi tunnetaan maailmalla tiukoista ja vanhanaikaisina pidetyistä säännöistään ja perinteistään. Myös moderneina pidetyissä Pohjoismaissa Ruotsissa ja Norjassa kohistiin, kun kruununprinsessa Victoria ja kruununprinssi Haakon valitsivat itselleen hyvin tavalliset puolisot.

Vaikka prinsessoihin suhtaudutaan toisinaan kuin satuolentoihin, muistuttaa Insider-lehti, että kuninkaallisuuteen kuuluu paljon muutakin kuin varallisuus ja näyttävänä edustaminen. Lehti nosti hiljattain kirjoituksessaan esille kymmenen modernia prinsessaa, jotka ovat teoillaan muuttaneet käsitystä kuninkaallisena olemisesta.

Ensimmäiseksi esimeriksi Insider nostaa prinsessa Dianan, jota kutsuttiin myös sydänten prinsessaksi.

Diana muistetaan etenkin siitä, että hän suhtautui hyväntekeväisyystyöhönsä suurella sydämellä. Hän vieraili tapaamassa hiv-potilaita ja käveli miinakentän halki.

Kumpikaan ei ollut aikanaan tavallista tai totuttua käytöstä kuninkaalliselta, kuten ei myöskään se, että Diana puhui julkisesti suunsa puhtaaksi hänen ja prinssi Charlesin avioliiton ongelmista.

Myös Walesin prinssin sisar prinsessa Anne on ollut poikkeuksellinen prinsessa. Elokuussa 70 vuotta täyttävä Anne kielsi aikoinaan lapsiltaan kuninkaalliset tittelit. Ratkaisu oli poikkeuksellinen. Anne on myöhemmin perustellut päätöstään sillä, että ajatteli elämän olevan lapsilleen helpompaa ilman titteleitä.

Anne on myös edustanut maataan olympialaisissa ja rikkoi brittihovissa tabun, kun avioitui uudestaan erottuaan ensimmäisestä aviomiehestään ja lastensa isästä.

– Ajattelin, että se on oikein, hän sanoi Vanity Fairin haastattelussa hiljattain.

Myös Norjan prinsessa Märtha Louise on vuosien saatossa uskaltanut tehdä omannäköisiään ratkaisuja ja häntä onkin usein luonnehdittu perheensä oudoksi linnuksi. Märtha Louise on kertonut avoimesti muun muassa uskovansa enkeleihin. Prinsessa on perustanut jopa enkelikoulun, jossa ihmisiä opetetaan kommunikoimaan enkeleiden kanssa.

Reilu vuosi sitten Märtha Louise aiheutti kotimaassaan valtavan kohun ilmoittamalla seurustelusuhteestaan amerikkalaisen shamaanin Durek Verretin kanssa. Pari kiersi Norjassa pitämässä luentosarjaa, joka kantoi nimeä "Prinsessa ja shamaani". Norjassa vaadittiin sittemmin, ettei prinsessa saa käyttää kuninkaallista titteliään kaupallisissa tarkoituksissa, ja vaatimus meni läpi.

Prinsessa ei ole kritiikkiä hätkähtänyt. Itse asiassa hän jakoi Insiderin artikkelin tällä viikolla Instagramin Stories-osiossaan ja ilmaisi olevansa hyvin otettu siitä, että hänet oli mainittu kyseisellä listalla.

Märtha Louise otti avoimesti kantaa myös rasismiin kertomalla, miten Verrettin kanssa seurustelu on saanut hänet näkemään rasismin uudella tavalla.

Burundin prinsessa Esther pakeni Pariisiin, kun monarkia lakkautettiin 1960-luvulla hänen kotimaassaan. Pariisissa hänestä tuli yksi ensimmäisistä tummaihoisista malleista Ranskassa.

Esther teki vuonna 2004 jotain hyvin poikkeuksellista: hän pyrki vuonna 2004 Burundin presidentiksi ja tahtoi järjestää äänestyksen monarkian palauttamiseksi.

Vaikka hänestä ei tullut presidenttiä, eikä monarkiaa palautettu, ei hän katunut.

– Halusin näyttää nuorelle sukupolvelle –  ja erityisesti nuorille naisille –  että mikään ei ole mahdotonta, hän kommentoi Insiderille pyrkimistään presidentiksi.

Prinssi Williamin puoliso herttuatar Catherine on tulevan kuninkaan puolisona tehnyt niin ikään uusia ratkaisuja. Catherine teki historiaa vuonna 2015, kun hän otti tyttärestään prinsessa Charlotesta viralliset potrettikuvat itse sen sijaan, että kuvat olisi ottanut virallinen hovivalokuvaaja.

Sittemmin kaikki Williamin ja Catherinen perheen syntymäpäivinä ja muina merkkipäivinä julkaistut kuvat ovat lähes poikkeuksetta olleet herttuattaren ottamia.

Entisen kuninkaallisen virkamiehen Simon Morganin mukaan tämä on kehittänyt herttuaparin ja lehdistön suhdetta molempia osapuolia hyödyttävällä tavalla.

– Lehdistö ei enää seuraa heitä saadakseen sellaisia kuvia, Morgan huomauttaa.

Listalle pääsee myös Ruotsin prinssi Carl Philipin puoliso prinsessa Sofia. Sofian ja Carl Philipin suhde ei alkanut helpoissa merkeissä, sillä Sofia oli tullut kansalle tutuksi realitysarja Paratiisihotellista.

Viimeistään keväällä Ruotsia runnelleen koronakriisin keskellä Sofia sai kuitenkin arvostusta teoillaan, sillä hän kääri hihansa ja meni töihin Sophiahemmetin yksityissairaalaan. Prinsessa kävi lomautetulle lentohenkilöstölle tarkoitetun koulutuksen ja auttoi keväällä usean kuukauden ajan hoitajia työssään.

Hän on myös sanonut haastatteluissa, ettei kadu mitään menneisyydestään.

– Kaikki kokemukset ovat tehneet minusta ihmisen, joka olen nyt, vaikka kaikkia valintoja en tekisi enää tänä päivänä, Sofia on sanonut.

Prinssi Harryn puoliso herttuatar Meghan on varsinkin kuluneen vuoden aikana jakanut mielipiteet brittien keskuudessa ja maailmallakin, vaikka suhteen tultua julki lähes kaikki ylistivät amerikkalaisen näyttelijän tuovan raikkaan tuulahduksen vanhanaikaiseen brittihoviin.

Insider antaa Meghanille kuitenkin kiitosta siitä, ettei tämä ole suostunut olemaan hiljaa kärjekkään brittilehdistön maalitauluna. Meghan kertoi poikkeuksellisen avoimessa Afrikan-kiertueella kuvatussa haastattelussa kokeneensa lehtien kirjoitukset musertavina.

Harry ja Meghan jättivät brittihovin taakseen keväällä. Hiljattain Meghan antoikin myös lausunnon, jossa hän kertoi näkemyksensä siitä, ettei hovi tukenut häntä tarpeeksi raskausaikana. Lisäksi herttuapari irtisanoutui hovin jätettyään yhteistyöstä useiden brittilehtien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja