Prinsessa Diana oli aikanaan hyvin poikkeuksellinen kuninkaallinen – näillä tavoilla sydänten prinsessa rikkoi kuninkaallista protokollaa

9:28
Prinsessa Dianan kuolemasta on yli kaksikymmentä vuotta – salaliittoteoriat elävät yhä vahvoina

Prinsessa Diana oli monin tavoin erityinen kuninkaallinen. 

MTV Uutiset julkaisee uudelleen vuoden luetuimpia juttuja. Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 2.5.2020.

Prinssi Williamin ja prinssi Harryn äiti prinsessa Diana menehtyi traagisesti vuonna 1997 auto-onnettomuudessa Pariisissa 36-vuotiaana. Eläessään Diana tuli tunnetuksi "sydänten prinsessana" ja monin tavoin poikkeuksellisena kuninkaallisena. Keräsimme kokoon tapoja, joilla Diana erosi räikeästi muusta kuninkaallisesta perheestä – ja rikkoi myös kuninkaallista protokollaa. 

Valitsi itse omat hääkorunsa – suoraan katalogista

Vaikka yleensä kuninkaallisten kihlasormukset tehdään käsitöinä ja ne ovat uniikkeja, kihlautuessaan prinssi Charlesin kanssa ollessaan 19-vuotias Diana valitsi kihlasormuksensa Garrardin korukatalogista. Kyseinen sormus on nykyään prinssi Williamin puolison herttuatar Catherinen kihlasormus. 

Kirjoitti häävalansa

Diana kirjoitti itse oman häävalansa Charlesille, heittäen hyvästit eräälle ikiaikaiselle kuninkaalliselle perinteelle: Diana ei todennut valassaan, että hän tulisi "tottelemaan" Charlesia. Dianan esikoinen prinssi William ja herttuatar Catherine toimivat omissa valoissaan samoin kolmekymmentä vuotta myöhemmin omissa häissään, kuin myös myöhemmin hänen kuopuksensa Harry ja puolisonsa herttuatar Meghanin kanssa. 

Oli toimelias äiti

Aikanaan Diana oli hyvin poikkeuksellinen kuninkaallinen äiti lastensa Williamin ja Harryn kanssa. Diana valitsi poikiensa etunimet itse, eikä esikoisen nimeksi tullut Arthur tai toisen nimeksi Albert, kuten Charles puolestaan olisi halunnut. Diana imetti lapsensa itse ja oli muutenkin paljon enemmän läsnä poikiensa lapsuudessa, kuin kuninkaallisilla äideillä oli ollut tapana. 

Laittoi äitiyden kuninkaallisten velvollisuuksien edelle

Mennessään naimisiin Charlesin kanssa Diana luopui työstään lastentarhaopettajana. Dianan työksi tulivat hänen kuninkaalliset velvollisuutensa, mutta hän yritti laittaa äitiyden tämän työn edelle aina kun mahdollista. William ja Harry viettivät luonnollisesti paljon aikaa myös hoitajiensa kanssa, mutta Diana teki kaikkensa saadakseen oman aikataulunsa sopimaan lastensa aikatauluun.

Esitteli lapsilleen normaalin elämän

Äitinsä ansiosta William oli aikoinaan ensimmäinen kruununperijä, joka kävi julkista koulua Jane Mynorin lastentarhassa lähellä Kensingtonin palatsia. 

Muutenkin Diana pyrki tekemään poikiensa lapsuudesta mahdollisimman normaalin. Diana vei poikansa syömään McDonaldsiin, ajelutti heitä metrossa sekä busseissa, pyöräili heidän kanssaan ja antoi poikiensa pukeutua farkkuihin sekä käyttää lippiksiä. Vieraillessaan Disneylandissa Diana jonotti laitteisiin päästäkseen lastensa kanssa, kuten kaikki muutkin. 

Diana vei poikansa jo lapsina myös vierailuille sairaaloihin sekä kodittomien majoihin. 

– Hän todella halusi meidän näkevän todellisen elämän raakuuden. Enkä voi kiittää häntä tarpeeksi siitä. Koska todellisuus on erittäin ankara ja yksi suurimmista oppitunneista, jonka koskaan opin, oli kuinka onnekkaita ja etuoikeutettuja niin monet meistä ovat, varsinkin minä itse, William kertoi vuonna 2012 antamassaan haastattelussa.  

Omasi rohkean tyylin ja rikkoi sitä jatkuvasti

Kuninkaallisten odotetaan pukeutuvan aina julkisissa tilaisuuksissa säädyllisesti ja naisten suhteen esimerkiksi kaula-aukon tai säärten näyttäminen ei ole koettu sopivaksi. Diana oli elinaikanaan muoti-ikoni, joka kuitenkin venytti jatkuvasti sääntöjä. Esimerkiksi jo vuonna 1985 vieraillessaan Australiassa Diana puki edustusillallisille kuningatar Elisabetilta saamansa timanttisen choker-kaulakorun tiaraksi päähänsä. 

Kuninkaallisilla ei ole tapana pukeutua julkisesti mustaan, ellei kyseessä ole hautajaiset. Diana kuitenkin nähtiin usein mustissa asuissa erilaisissa tilaisuuksissa. Lisäksi Diana paljasti usein asuillaan olkapäänsä, mikä oli kuninkaallisilta kiellettyä. 

Karkasi ulos valeasuissa

Lähteiden mukaan Diana pakeni välillä ulos palatsista peruukki päässään tai autossa piilossa. On myös huhuttu, että prinsessa oli hyvä ystävä Queen-yhtyeen edesmenneen laulajan Freddie Mercuryn kanssa ja kaksikko kävi toisinaan lasillisilla yhdessä.

Puhui medialle suoraan arasta asiasta

Vuonna 1995 Diana antoi BBC:n Martin Bashirille kuuluisan haastattelunsa, jossa hän puhui avoimesti muun muassa "ruuhkaisesta avioliitostaan". Tällä hän tarkoitti Charlesin suhdetta Camilla Parker Bowlesiin. Lähteiden mukaan Diana myöhemmin katui haastattelua, mutta tuolloin hän pyrki ottamaan itse otteen ja saamaan kontrollin valtavasta mediapyörityksestä, joka oli läsnä hänen elämässään jatkuvasti.

Haastattelua katsoi televisiosta pelkästään Yhdistyneessä kuningaskunnassa yli 21 miljoonaa ihmistä. Kuninkaallisilla ei ole tapana kommentoida vastaavia (varsinkaan avioliittoihin tai muihin suhteisiin liittyviä) yksityisasioitaan julkisesti, joten avoin haastattelu oli hyvin erityinen sekä harvinainen.

Pian haastattelun jälkeen Dianan lehdistöedustaja erosi ja kuningatar Elisabet vaati Dianaa ja Charlesia eroamaan virallisesti. Dianan ja Charlesin avioero astui voimaan vuonna 1996.

Puhui mielenterveysongelmista sekä syömishäiriöstään

Samassa haastattelussa Diana kertoi Bashirille myös bulimiastaan, joka oli prinsessan mukaan tulos hänen avioliittonsa julkisista ongelmista. Kuninkaallisilla ei ollut aiemmin tapana avata millään tavalla omia haasteitaan mielenterveyden saralla. Dianan esimerkin innoittamana hänen poikansa prinssi William ja prinssi Harry ovat kautta aikain puhuneet avoimesti omista mielenterveyshaasteistaan sekä työskennelleet ahkerasti sen saralla. 

Ei pelännyt liata käsiään

Dianasta muistetaan erityisen hyvin hänen myötätuntonsa sekä empaattisuutensa. Muiden kuninkaallisten tavoin Diana tuki useita hyväntekeväisyysjärjestöjä, mutta oli huomattavasti syvemmin niissä mukana, kuin kukaan muu kuninkaallinen. Kuuluisia esimerkkejä tästä ovat muun muassa tapaus, kun Diana käveli osittain puhdistetulla miinakentällä Angolassa levittääkseen tietoisuutta maamiinoista.

Lisäksi aikoinaan hän kätteli HIV-positiivista potilasta sekä vieraili brasilialaisessa orpokodissa AIDS-lasten luona vuonna 1987, aikana jolloin kyseinen tauti oli vielä erittäin väärinymmärretty sekä monin tavoin leimattu. 

– HIV ei tee ihmisisistä vaarallisia, joten voit kätellä heitä ja antaa heille halin. Luoja tietää heidän tarvitsevan sitä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja