Legendaarinen Mantan patsas aidattiin juhlijoilta – näin isot kaupungit varautuvat koronavappuun

4:38

Vapun mahdollinen juhlinta aiheuttaa varotoimenpiteitä ainakin suurissa kaupungeissa.

Esimerkiksi Helsingissä Mantan patsasta aidataan parhaillaan. Helsingin kaupungin mukaan syy on arvokkaan ja hauraan taideteoksen suojeleminen.

Myös esimerkiksi Turussa Lilja-patsas aidataan, jotta juhlijat eivät pääse sen ympärille. Turussakin on elänyt vahvasti patsaan lakitusperinne. 

Tampereella ja Turussa kaikki perinteiset vapputorit, opiskelijoiden suosittu teekkarivappu ja kaikki yli kymmenen henkeä kokoavat tapahtumat ovat peruttu. Syynä on koronaviruksen leviämisen ehkäisy.

– Perinteinen lakitus hoidetaan pienellä porukalla niin, että suurta joukkoa ei anneta kokoontua samaan paikkaan, sanoi Tampereen kaupungin riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula.

Sisäministeri Maria Ohisalon sanoi viime viikolla, että poliisi ja kunnat voivat vappuna sulkea puistoja pois käytöstä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Helsingissä, Turussa ja Tampereella puistoja ei aiota sulkea kaupungin toimesta. Kaupungeista kerrottiin MTV uutisille, että kaupunkilaisiin luotetaan – ja luotetaan siihen että rajoituksia noudatetaan juhlapäivänäkin.

– Vielä ei ainakaan ole puhuttu siitä, että lähdettäisiin sulkemaan mitään puistoja. Toivomme, että ihmiset suhtautuvat tilanteeseen vakavasti ja noudattavat rajoitustoimenpiteitä yhtä kuuliaisesti kuin tähänkin saakka, Perttula lisäsi.

– Olemme kaupungin puolelta kokeneet, ettei meillä ole toimivaltaa sulkea puistoja, totesi Turun kaupungin viestintäjohtaja Saara Malila.

Sen sijaan esimerkiksi Helsingin ja Turun viestinnästä kerrottiin, että isoja puistoja ei aiota varustaa perinteiseen vapun juhlintaan. Esimerkiksi Helsingin Kaivopuistoon ei tuoda siirrettäviä wc-tiloja eikä lisäroskiksia. 

– Myöskään Turun kaupunki ei toimita puistoihin roskakoreja, bajamajoja tai jätelavoja, kuten tavallisesti, sanoi Turun kaupungin Saara Malila.

Vappujuhlintaa valvoo viime kädessä kuitenkin poliisi.

Monet kaupungit ovat järjestäneet virtuaalista ohjelmaa asukkailleen. Ohjelmista on kerrottu esimerkiksi Helsingin, Turun ja Tampereen kaupunkien verkkosivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja