Led-lampun hinta ei aina takaa laatua

Led-lamppujen energiatehokkuudessa on suuria eroja. Hyviä lamppuja on saatavilla, eivätkä parhaat ole välttämättä markkinoiden kalleimpia.

Kotitalouskäyttöön suunniteltujen led-lamppujen valikoima on nykyisin laaja, mutta tuotteiden laatu vaihtelee. Myös energiatehokkuudessa on huomattavia eroja, mikä vaikuttaa lampun käytöstä aiheutuviin kustannuksiin.

Eurooppalaiset valaistusalan laboratoriot testasivat noin 80 led-lampun energiatehokkuutta ja laatuominaisuuksia. Testit kertovat, että energiatehokkuudeltaan parhaat ledit ovat jo 25–35 prosenttia parempia kuin energiansäästölamput.

Ympärisäteilevä led-lamppu antaa valoa samantapaisesti kuin hehkulamppu. Ne korvaavat esimerkiksi 60:n ja 75:n watin hehkulamput. Kohdevalaistuksessa ledi korvaa energiatehokkaasti halogeenilamput.

Ostopäätös pakkausmerkinnän avulla

Led-lamppua ostavan kannattaa lukea pakkausmerkinnät, jotta pystyy tekemään hyvän ostopäätöksen. Hyvä led-lamppu on energiatehokkuusluokaltaan vähintään A+ ja sen käyttöikä on minimissään 25 000 tuntia.

Testeihin valittiin energiatehokkaita ja käyttöiältään pitkäikäisiä tuotteita. Testeihin otettiin mukaan myös muutamia perustasoa edustavia ja määrällisesti paljon myytyjä tuotteita. Laatuominaisuuksien lisäksi tutkittiin pakkausmerkintöjen paikkansapitävyyttä.

Testatuista ympärisäteilevistä E27-kantaisista lampuista noin puolet oli erittäin energiatehokkaita ja energiatehokkuusluokkaa A+. Valon tuotossa useilla tuotteilla mitattiin jopa 15 prosenttia paremmat tulokset kuin valmistajat olivat pakkauksissa ilmoittaneet. Toisaalta ledien valovirta alenee käytössä alkuperäisestä tasosta. Kaikki testatut lamput tuottivat lämpimän valkoista valoa. Erot pakkauksessa ilmoitettuihin lukemiin olivat vähäisiä.

Lähde: Motiva

Lue lisää:

MTV3 Koti:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja