Laulaja paljastaa: Suomalaislegendan sävellyksiä vielä julkaisematta

Kari Piironen tapasi Toivo Kärjen 17-vuotiaana. Vuosikymmeniä myöhemmin tunnettu säveltäjä tuli uudestaan hänen elämäänsä.

Kohta 65-vuotias laulaja Kari Piironen keikkailee edelleen ahkerasti. Vuoden 1988 tangokuningas on ollut voitostaan lähtien joka vuosi mukana Seinäjoen tangomarkkinoilla. Tulevana kesänä Piironen tähdittää tangomarkkinoiden Muistojen polku -konserttia kolmella kappaleella.

Viime vuonna julkaistiin levy Toivo Kärjen sävelin, jossa Kari Piironen laulaa Sointu-yhtyeen säestämänä Toivo Kärjen kappaleita. Mukana on myös neljä ennen julkaisematonta laulua. Antti Hyvärinen on tehnyt niihin sovitukset, ja muun muassa Muistathan illat nuo -kipaleen sanat ovat Junnu Vainion käsialaa.

Kalevi Kärjellä on vielä lisää isänsä sävellyksiä, joita ei ole aiemmin julkaistu. Mutta ei ole ollut puhetta niiden levyttämisestä. Ne ovat kyllä kivoja kappaleita, Piironen paljastaa.

Ensitapaaminen Topin kanssa

Piirosten musikaalisessa perheessä myös Vuokko-sisko lauloi ja vei veljensä tapaamaan Topi Kärkeä.

– Kävin siellä pari kertaa nuorena, pelokkaana poikana. Olin silloin 17-vuotias, Piironen muistelee.

Kärki istui pianon ääreen ja laulatti nuorella miehellä silloisia suosittuja tangoja, kuten Tallinnan laulu,Rakasta, kärsi ja unhoita sekä Liljankukka.

– Ja tietysti Hopeista kuuta, jota olen laulanut aina. Se on edelleen ohjelmistossani, ja sitä toivotaan kovasti, Piironen sanoo.

Ruotsissa ammattilaulajaksi

Piirosen oli tarkoitus levyttää joitakin kappaleita, mutta hänellä oli hiukan ongelmia ääntämisessä risojen hampaiden takia. Piironen passitettiin ensin puhetunneille, mutta asia parantui vasta hammaskorjaajan käsissä.

Nuori mies lähti Ruotsiin keikkailemaan. Piironen ei silloin vielä arvannut, että laulamisesta tulee hänen leipätyönsä. Suomipojasta tuli kuitenkin kuuluisa länsinaapurissa, jossa hän viihtyi 27 vuotta. Yhteydet Kärkeen eivät katkenneet täysin, sillä säveltäjä lähetti Piiroselle kerran erään lakkalevyn.

Nyt Piironen on takaisin Suomessa ja asustelee Keiteleen rannalla. Vaikka Toivo Kärjestä aika jätti jo 20 vuotta sitten, hän elää Piirosen maailmassa laulujen muodossa.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja