Latinojengien väkivallan kasvu huolena Los Angelesissa

Valtaosa Los Angelesin vaarallisimmista jengeistä on latinalaisamerikkalaisten käsissä. Ryhmiin on tulvinut jäseniä muun muassa Salvadorista, Hondurasista, Guatemalasta ja Meksikosta.

Jengiväkivallan ehkäiseminen on aiheena Los Angelesissa Kaliforniassa meneillään olevassa kokouksessa. Los Angelesin pormestari Antonio Villaraigosa on huolissaan kaupungistaan, sillä hänen mukaansa jengien harjoittama väkivalta on lisääntynyt alueella, vaikka rikosten määrä sinällään kaupungissa on laskenut.

- Tämä on kaupunki, jolla on todellinen ongelma, Villaraigosa totesi BBC:n uutisille.

Valtaosa jengeistä on latinalaisamerikkalaisten käsissä, ja niistä on tullut samalla kansainvälinen ongelma. Jengeihin on tulvinut jäseniä muun muassa Salvadorista, Hondurasista, Guatemalasta ja Meksikosta.

Jengit leviävät yli rajan

Kun jengiväkivallasta tuomitut latinot karkotetaan Yhdysvalloista kotimaahansa, niin he jatkavat siellä rikollista uraansa. Paikalliselle poliisille ei kuitenkaan ole kerrottu karkotuksen syytä ja siksi Los Angelesissa oppinsa saaneet jengiläiset saavat aloittaa rellestyksensä rauhassa. Karkotettuja ei voida myöskään pidättää kotimaassaan välittömästi, koska heitä ole tuomittu siellä rikoksista.

- Jengiväkivalta on kansainvälisen luokan ongelma ja meidän pitää puuttua siihen kansanvälisessä mitassa, Villaraigosa painotti eilen alkaneessa kokouksessa. Hänen mukaansa jengiytymisellä on selvä yhteys köyhyyteen, huonoon koulutukseen ja työpaikkojen puutteeseen.

Yhdysvaltain oikeusministeri Alberto Gonzales lupasi aikaisemmin tällä viikolla Salvadorissa, että maiden välistä yhteistoimintaa tiivistetään jengien toiminnan tukahduttamiseksi.

- Salvadorissa jengien vastaisessa ratsiassa äskettäin pidätetystä sadastakahdestakymmenestä ihmisestä neljäkymmentä oli karkotettu Yhdysvalloista ainakin kertaalleen, Salvadorin poliisipäällikkö Rodrigo Avila-Aviles sanoi kokouksessa. - En voi syyttää Yhdysvaltoja heidän karkottamisestaan, meidän on vain löydettävä uusia keinoja, jotta voimme hallita näitä tyyppejä.

Los Angelesissa arvioidaan olevan ainakin noin 40 000 jengien jäsentä. Salvadorissa heitä on noin 15 000, ja Guatemalassa jengiläisiä on arviolta 6000.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat