Lastenteattereilla rahapula

Taloudellinen nousukausi ei ole tuonut helpotusta suomalaisten lastenteattereiden elämään. Lastenteatterit ja lapsille esityksiä tuottavat ryhmät ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ajautuneet vakaviin talousvaikeuksiin.

Pohjoismainen teatteripalkinto meni tällä kertaa Norjaan

Tamperelainen lastenteatteri Teatteri 2000 on tuorein tämän kehityskulun uhri. Se lomauttaa henkilöstönsä kuukaudeksi, jotta talouskäyrät saataisiin jotenkin tasapainoon. Teatteri 2000 sai eilen ensi-iltaan koko perheen musiikkinäytelmän Koirien Kalevala. Se perustuu Mauri Kunnaksen samannimiseen kuvakirjaan. Sunnuntaihin saakka jatkuvien esitysten jälkeen teatterin väki lähtee pakkolomalle. Vain markkinointisihteeri Elise Richt jää päivystämään taloon. Teatteri 2000:lla on hyvät toimitilat entisessä elokuvateatteri Adamsissa Tampereen pääväylän Hämeenkadun varrella. Teatterin palveluksessa on vakituisesti 12 ihmistä. Vuosibudjetti liikkuu 3,5 miljoonan markan paikkeilla. Valtion ja Tampereen kaupungin avustukset muodostavat päätulolähteen. Lipputuloja kertyy noin 30 prosenttia. Teatteri 2000:n tavoin helsinkiläinen lastenteatteri Pieni Suomi on talousvaikeuksissa, vaikka se on ylivoimaisesti suurin lastenteatteri Suomessa. Sen palveluksessa on 30 ihmistä ja vuosibudjetti noin 10 miljoonaa markkaa. Niukkoja aikoja eletään myös nukketeatteri Vihreässä Omenassa Helsingissä.

Pieni Suomi suuren suojiin

Hallintojohtaja Kaijeli Pekkala arvelee, että Pieni Suomi joutuu ensi vuonna hakeutumaan osaksi Helsingin kaupunginteatteria. Asiasta käydään neuvotteluja syksyn aikana. -Ratkaisu löytyy toisaalta pienistä avustusten nousuista, mahdollisesta ulkopuolisesta rahoituksesta ja yhteistyöstä. Helsingissä ja Tampereella löytyy varmasti mahdollisuuksia yhteistuotantoon, Pekkala näkee. Nykytilanteessa Pekkalan mukaan yhteiskunta tuskin lisää kovin merkittävästi panostuksiaan lastenteatteriin, vaikka siihen olisi perusteltuja syitä.

Ulkopuolisten rahoittajien löytäminen lastenteatterille on kovin vaikeaa. Yritykset saattavat kyllä tukea oopperaa, jonka asiakkaat ovat enimmäkseen työikäisiä aikuisia. Teatterilippujen hintojen korottamiseenkaan ei ole mahdollisuuksia. Esimerkiksi Pienen Suomen liput maksavat ryhmille 45 markkaa hengeltä. Muuten hinta on yleisimmin 60-70 markkaa. -Jos lipun hinta nostetaan 100 markkaan, se on lapsiperheelle liian paljon, kun päälle tarvitaan vielä parkkimaksut ja jätskirahat. Perhe pääsee halvemmalla menemällä elokuviin ja hampurilaiselle, Pekkala laskee. Lastenteatterin tekijät ovat noidankehässä myös tuotantokustannusten kanssa. Niistä ei voida tinkiä rajattomasti. Jotta lapsiperheet ylipäätään saadaan katsomoon, esityksestä on tehtävä lapsille elämys.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat