Lasten uimapuvuissa tärkeä seikka, johon kannattaa kiinnittää huomiota – saattaa pelastaa henkiä

Uimaopettaja: Tämä on ensimmäinen asia, joka sinun pitää opettaa lapsellesi uimaan mennessä 2:03
Tämä on ensimmäinen asia, mikä tulisi opettaa lapsille uimaan mennessä.

Huomioväri on huomioväri myös uidessa. Tietyn väriset uima-asut erottuvat paremmin veden alla.

Lasten uimapuvuissa on usein paljon hauskempia kuoseja kuin aikuisten versioissa. Söpöys ei ole välttämättä kuitenkaan se tärkein mittari.

Ensisijaisen tärkeäksi lapsen näkyvyyden kannalta nousee nimittäin uima-asun väri, kirjoittaa Huffpost.

Neonvärit takaavat parhaimman näkyvyyden

Vesiturvallisuuteen keskittyvä Alive Solutions -yritys toteutti vuonna 2020 epävirallisen tutkimuksen siitä, miten hyvin eriväriset uimapuvut näkyivät uima-altaissa ja järvessä. 

Uima-altaissa yritys testasi värit sekä tumma- että vaaleapohjaisessa altaassa ja myös kahdesta eri näkökulmasta: yksinkertaisesti veden alla tai niin, että vesi oli liikkeessä ja asiaa tarkasteltiin altaan reunalla seisten.

Järvessä värejä testattiin veden alla sekä näkökulmista, joissa katsoja seisoo rannalla tai jos katsoja tarkastelee tilannetta vähän ylempää, kuten veneestä tai laiturilta.

– Tutkimme hukkumista ja tiedämme, että näkyvyys on tärkeää hukkumistilanteen huomaamiseksi. Huomasimme, että todella monet vanhemmat valitsivat uima-asuja, jotka olivat todella söpöjä ja muodikkaita, mutta saattoivat saada lapsen katoamaan kokonaan veteen, yrityksen perustajiin kuuluva Natalie Livingston kommentoi Huffpostille.

Väreistä parhaiten testissä pärjäsivät neonvärit sekä uima-altaissa että järvissä. Vaaleapohjaisissa altaissa parhaimmin näkyivät neonpinkki ja -oranssi, kun taas huonoiten näkyivät valkoiset ja vaaleansiniset uima-asut. Myös tummat värit kuten liila ja musta näkyivät hyvin, mutta yritys ei suosittele silti niitä, koska ne olisi helppo sekoittaa myös likaan tai varjoihin.

Järvissä ja tummapohjaisissa altaissa parhaiten näkyivät neonoranssi, -vihreä sekä -keltainen. Vaikka neonpinkin värinen uima-asu erottui parhaiten vaaleapohjaisessa uima-altaassa, se ei suoriutunut järvessä tehdystä testistä kovinkaan hyvin. 

Näissä olosuhteissa myös valkoinen uima-asu näkyi suhteellisen hyvin, mutta se oli toisaalta helposti sekoitettavissa valon heijastuksiin.

– Tavoitteenamme oli osoittaa, kuin haastavaa veden läpi on katsoa. Se ei ole sama asia, kuin katsoisi ilman läpi, Livingston toteaa.

Voit katsoa testin tulokset kuvina täältä.

Uima-asua tärkeämpää ovat turvalliset olosuhteet

Lapsen uimapuvun väri on luonnollisesti vain pieni seikka turvallisuudessa ja esimerkiksi järvitestissä uimapuku hävisi näkyvistä 60 sentin syvyydessä riippumatta väristä.

Entinen rannikkovartioston pelastaja Mario Vittone kommentoi Huffpostille, että vaikka onkin hyvä asia, jos väri auttaa havaitsemaan lapsen hukkumistilanteessa nopeammin, tärkeämpää olisi, ettei lapsi joutuisi lähellekään hukkumistilannetta.

– Lapsi vaaleansinisessä uima-asussa, joka on ottanut uimatunteja ja ui altaassa, joka on hyvin vartioitu, on huomattavasti enemmän turvassa kuin lapsi, jolla on neonkeltainen uima-asu, mutta joka ei ole ottanut uimatunteja ja allasta vartioi yksi vahti, joka ei pidä ikinä taukoja, Vittone toteaa.

Vanhemmalla onkin tärkeää olla hyvä käsitys sekä lapsensa uimataidosta, mutta myös omastaan. Loppupeleissä tärkeää on, että lapsi ui vain tarkan valvonnan alaisena.

Katso myös: Merenneitouinti vetää lapsia uimakursseille

Merenneitouinti vetää lapsia uintikursseille 1:44
Tältä näyttää lasten merenneitouinnin kurssilla.

Lähde: Huffpost

Lue myös:

    Uusimmat