Video todistaa, kuinka huomaamaton voi olla hukkumaisillaan oleva lapsi – vuonna 2016 helsinkiläisessä uimahallissa 5-vuotias kamppaili hengestään ihmisten keskellä

Lapsi oli hukkua helsinkiläisessä uimahallissa 4:42
Video helsinkiläisuimahallista muutaman vuoden takaa näyttää, miten lapsen hukkuminen voi jäädä lähelläkin olevilta huomaamatta.

Lämmin alkukesä on johtanut poikkeuksellisen useisiin hukkumistapauksiin. Alkuvuodesta hukkuneita on jo lähes kaksinkertainen määrä verrattuna viime vuoden kevätkuukausiin. 

Viimeisin hukkumistapaus sattui viikonloppuna Helsingin Pikkukosken uimarannalla Veräjälaaksossa. Uimassa ollut 6-vuotias poika löydettiin kuolleena.

Video näyttää, miten vaikea hengenvaaraa on huomata

Tammikuussa 2016 uimahallissa tallentunut video todistaa, miten vaikeaa hukkuvan hätä on huomata.

Valvontakameralla näkyy, kuinka viisivuotias poika kamppailee useita minuutteja hengestään helsinkiläisessä uimahallissa, ja ympärillä olleet ihmiset näyttävät suhtautuvan tilanteeseen välinpitämättömästi. Tätä selittänee se, että hukkuva ei useimmiten näytä siltä, miltä ihmiset kuvittelevat. Puhutaan on niin sanotusta hiljaisesta hukkumisesta.

– Hukkuminen on yleensä hiljainen tapahtuma. Aikuinen ihminen näyttää siltä, kuin hän kiipeäisi näkymättömiä tikkaita ylöspäin pää kääntyneenä taaksepäin ja silmät ovat ehkä kiinni. Kun ihminen on hukkumaisillaan, hän käy pinnalla ja ottaa happea, mutta pystyy harvemmin huutamaan apua päästessään vedenpinnalle hengittämään, Anne Hiltunen Suomen uimaopetus ja hengenpelastusliitosta kertoi aiemmin MTV Uutisille.

Lasten kohdalla hukkuminen on sivustakatsojalle vielä vaikeampaa huomata.

– Lasten kohdalla on tyypillisempää, että molemmat kädet käyvät pinnalla ja sen jälkeen näyttää, kuin lapsi leikkisi, sukeltaisi tai tekisi kuperkeikkoja. Ei ole yksiselitteistä, miltä hukkuva ihminen näyttää, Hiltunen toteaa.

Hiltusella on kuitenkin nyrkkisääntö, jolla hädässä olevan henkilön varmimmin tunnistaa. Veden varassa olevalta yksinkertaisesti kysytään hänen tilanteestaan. Hiljaa hukkuvan voi olla mahdotonta huutaa apua, sillä kaikki hänen voimansa menevät pinnalla pysymiseen.

– Jos kysyy, onko kaikki hyvin ja ei saa vastausta, sitten pitää toimia, Hiltunen kertoo.

Videon tapauksessa lapsen valvomatta jättänyt äiti tuomittiin heitteillepanosta.

Anne Hiltusen mukaan pienten lasten hukkumistapaukset ovat poikkeuksellisia, mutta lasten tapaturmatilastoissa hukkuminen on listan toisella sijalla heti myrkytysten jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat