Viranomaiselta kuvottava varoitus: Näin voi käydä, jos nielaiset uima-altaan vettä

Yhdysvaltalainen terveysviranomainen varoittaa Twitterissä jakamassaan muistutuksessa, että uima-altaan veden nielemisellä voi olla varsin ikäviä seurauksia.

Kesäinen lämpö hellii Suomea, mutta luonnonvedet voivat kesän alussa olla vielä turhankin vilpoisia. Monen matka käykin esimerkiksi maauimaloihin tai vesipuistoihin.

Vaikka uima-altaissa uiminen kuuluu olennaisena osana monen kesään, kannattaa tiedostaa, etteivät altaat välttämättä ole niin puhtaita kuin ulospäin näyttävät.

Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen Centers of Disease Control (CDC) varoittaa Twitterissä uima-altaissa polskijoita nielemästä uimavettä. Jo yksi suullinen vettä saattaa sisältää haitallisia bakteereja, jotka voivat saada uimarin sairastumaan ripuliin jopa kolmeksi viikoksi, terveysviranomainen varoittaa.

Mikrobeita voi jäädä altaaseen puhdistuksesta huolimatta

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Verkkosivuillaan CDC puolestaan muistuttaa, että ripulia kärsivien ei tulisi mennä uimaan, sillä he saastuttavat hyvin herkästi uima-altaan veden vielä kaksi viikkoa sairastamisensa jälkeen. Saastuneen uimaveden kautta ripuli leviää muihin altaassa uiviin. Jos sama suodatusjärjestelmä on käytössä useammassa uima-altaassa, yhdestä henkilöstä peräisin oleva mikrobi voi saastuttaa vettä koko allasjärjestelmässä tai vesipuistossa.

Terveyskirjasto kertoo, että yleisimmät ripuli- ja oksennustauteja aiheuttavat mikrobit talttuvat tavallisesti kloorilla, mutta niitä voi jäädä veteen pieniä määriä. Erityisesti virusripuleissa, kuten noro- ja rotaviruksessa, infektion käynnistämiseen tarvitaan vain hyvin pieni määrä virusta.

Uimarin kultainen sääntö onkin olla päästämättä vettä suuhun missä tahansa uikin.

Suomessa uima-altaiden vesien arvioidaan kuitenkin olevan infektioiden kannalta keskimäärin varsin turvallisia.

Käytösohjeet suojaavat ripulilta

Uima-altaiden hygieniasta pidetään huolta vettä kierrättämällä, suodattamalla ja puhdistamalla.

Uimarit voivat välttää uima-allasinfektioiden siirtymistä käymällä suihkussa ennen altaaseen veden menoa, olemalla virtsaamatta tai ulostamatta altaaseen – vaikka kanadalaistutkimuksen mukaan moni viis veisaa suosituksesta – sekä olemalla nielemättä vettä. Ripulista kärsivän tai lähiaikoina kärsineen tulee pysyä poissa uima-altaasta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat