Uimaopettaja heitti Oliver-vauvan altaaseen, amerikkalaisäidille sataa kritiikkiä videosta – tästä on kyse: "Tiedän, että se vaikuttaa hullulta"

Yhdysvaltalaisäiti kertoo, että oli vienyt poikansa kurssille, jolla opetellaan vedessä selviytymistä. Nainen antoi haastattelun BuzzFeed-sivustolle.

Yhdysvaltalainen kahden lapsen äiti Krysta Meyer on joutunut pienimuotoisen somemyrskyn silmään julkaistuaan TikTok-kanavallaan videon, jolla uimaopettaja heittää hänen kahdeksan kuukauden ikäisen poikansa Oliverin uima-altaaseen. Poika uppoaa hetkeksi täysin veden pinnan alle ja nousee sitten pintaan. Uimaopettaja on tällä välin mennyt veteen, nappaa pojan syliinsä ja kehuu tätä suorituksesta.

"Oliver saa minut hämmästymään koko ajan. Hän on käynyt uimakoulua vasta pari kuukautta ja pärjää jo noin hyvin! Hän on kuin pieni kala", äidin kirjoittamassa TikTokin kuvatekstissä lukee.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Video on järkyttänyt monia

Lauantaina kuvattu video on kerännyt tähän mennessä yli 51 miljoonaa katsojakertaa. Osa on ollut järkyttynyt näkemästään ja Krysta kertoo BuzzFeed-sivustolle saaneensa videon takia tappouhkauksia. Monien mielestä videolla nähty toiminta on todella vastuutonta.

– Minulle on sanottu, että olen maailman huonoin äiti, asetan lapseni hengenvaaraan ja aiheutan heille traumoja, hän kertoo.

TikTok jopa poisti videon, mutta äiti julkaisi sen uudelleen.

Ei voi verrata uimakouluun

Krysta muistuttaa, ettei kyseessä ole perinteinen uimakoulu. Se on vauvauintikurssi, jolla opetetaan vastasyntyneitä selviytymään vedessä.

– Kaiken lähtökohta on turvallisuus, kertoo Little Fins -uimakoulun osaomistaja Lauri Armstrong.

– Opetamme kahdeksan kuukauden ikäisiä lapsia arvioimaan tilannettaan vedessä ja löytämään ratkaisukeinot. Tiedän, että se vaikuttaa hullulta.

Suomesa Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry ohjeistaa, että alle vuoden ikäistä lasta ei tule viedä uimahalliin tai kylpylään muuten kuin järjestetyn vauvauintitoiminnan yhteydessä. Vauvauinti on 3–12 kuukauden ikäisille lapsille suunnattu ohjattu uintitapahtuma. Vauvauinnissa vauva ei opi uimaan, vaan tarkoitus on tottua veteen ja oppia sukeltamaan sukellusrefleksiä hyödyntäen.

Lapset etenevät omaan tahtiin

Armstrong on pyörittänyt uimakouluaan seitsemän vuotta. Opettajat käyvät vauvauintikurssia varten kuukausia kestävän koulutuksen.

Nuorimmat kurssilla olevat lapset ovat puolivuotiaita. Ideana ei Amrstronginkaan mukaan ole opettaa lapsia uimaan, vaan muun muassa totuttaa heidät veteen ja kellumaan selällään. Hän kertoo, että jokaisen lapsen kanssa mennään turvallisesti omaan tahtiin.

Tällaisia kursseja on Yhdysvalloissa järjestetty pitkään, mutta niitä on myös kritisoitu. Vuonna 2017 julkaistu tutkimus uskoi käytännön olevan traumatisoiva pienen lapsen aivoille. Yhdysvaltalaisen The American Academy of Pediatrics -organisaation vuonna 2000 julkaisemassa tutkimuksessa ei saatu todisteita siitä, pienensikö tällainen kurssi todella hukkumisriskiä. Toisaalta samainen organisaatio totesi viime vuonna, että uimaan opettelu 1-vuotiaana olisi kannattavaa.

Lisäys 24.6. kloi 19.14: Lisätty tieto, että TikTok poisti alkuperäisen videon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja