Lasten ja nuorten ylipaino edelleen yleistä – näin lääkärit neuvovat huolestuneita vanhempia

Näin innostat lapsia liikunnan pariin 0:39
Vuoden liikunnan opettaja Ari Siikanen kertoo, miten vanhemmat voivat innostaa lapsia liikkumaan.

THL julkaisi viime viikolla tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan lasten ja nuorten lihavuus on edelleen yleistä Suomessa, vaikka ylipainoisten lasten ja nuorten määrä on tasoittunut jo kahden vuoden ajan. Lääkärit neuvovat, miten huoltajat voivat ehkäistä ja toisaalta puuttua lapsen ylipainoon.

THL:n tuoreen tutkimuksen mukaan lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus ovat edelleen yleisiä Suomessa, vaikka toissavuodesta alkaen ylipaino ja lihavuus eivät ole lisääntyneet vaan pysyneet samalla tasolla.

Keski-Suomen sairaala Novan lastenosaston ylilääkäri Ole Andersen neuvoo vanhempia ja huoltajia keskittymään siihen, että liikuntaan ja terveelliseen ruokaan suhtaudutaan kotona positiivisesti.

Vanhempien kannustava asenne liikkumiseen, terveellisen ruoan syömiseen ja riittäviin yöuniin ovat hyödyllisiä positiivisen omakuvan kannalta kaikille. Jos lapsen painoon on puututtava, muutoksia tarvitaan aina koko perheen tilanteeseen. 

Painon tason arvioinnin jättäisin ensisijaisesti neuvoloille ja kouluterveydenhoitajille. Painoon keskittyminen siirtyy herkästi vanhemmilta lapsille. Myös median vaikutuksesta lapset miettivät kehojaan ja painoaan jo paljon.

Vanhempien vastuulle Andersen jättäisi ulkonäköpaineista ja vääristyneistä odotuksista puhumisen lasten kanssa. 

Lapset mielellään käyvät puntarilla, mutta korostaisin kehon normaaliutta. Luottamus omaan kehoon, liikkumiseen ja ilo terveellisestä ruoasta vahvistavat positiivista kuvaa itsestä.

Tässä kohtaa vanhempien on syytä tehdä korjausliikkeitä kotona

HUS:n uuden lastensairaalan nuorisovastaanoton lastenlääkärit Anna Kotiranta ja Satu Pirilä huomauttavat, että, jos lapsen paino otetaan ammattilaisen toimesta neuvolassa tai koulussa puheeksi, tulisi asia ottaa todesta.

– Tällöin vanhempien tulisi tehdä terveydenhuollon ammattilaisten ehdottamat korjausliikkeet arjen hallinnassa. 

Lastenlääkäreiden mukaan arjessa kannattaa kiinnittää huomiota syömisrytmiin, liikkumiseen, ruutuaikaan ja yöunien riittävään määrään. Alle kahdeksan tunnin yöunet ovat aina liian lyhyet, lääkärit huomauttavat.

– Säännöllinen ateriarytmi on myös tärkeä. Ruokaa ei tulisi napostella television ääressä. Perheen yhteinen päivittäinen päivällinen ei ole vain ruoan tankkausta, vaan perheyhteyden ylläpitämistä, toisten kuulemista ja lasten ja nuorten voinnin ja mahdollisten ongelmien tunnistamista, Kotiranta sanoo.

Vanhemmilla tärkeä rooli lasten liikunnallisuudessa

Lasten paino ei ole ainoa asia, joka aiheuttaa vanhemmissa ja yhteiskunnassa laajemmin huolta. 

Syyskuun alussa UKK-instituutin johtaja, professori Tommi Vasankari kertoi MTV Uutisten haastattelussa, että suomalaisten nuorten kunto on heikompi kuin koskaan viisikymmenvuotisen mittaushistorian aikana

Lasten ja nuorten liikkumista tulisikin edistää kouluissa ja varhaiskasvatuksessa muun muassa tarjoamalla sille turvalliset tilat.

Liikunta tarkoittaa sitä, että mennään tekemään asioita omalla kehollaan muiden ihmisten nähden. Se on todella jännää, sanoo vuoden liikunnan opettajana palkittu Ari Siikanen espoolaisesta Vanttilan koulusta MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Tilanne pitää tehdä sellaiseksi, että liikuntatehtävät on kiva suorittaa, esimerkiksi niin, että useampi lapsi tekee samaa tehtävää samaan aikaan, eikä joudu miettimään, että joku katsoo sitä omaa suoritusta.

Siikasen mukaan on tärkeää myös kertoa lapsille, ettei erilaisia liikuntalajeja tarvitse osata valmiiksi, vaan niitä voidaan harjoitella ja opetella yhdessä.

Kyse on aina suorituksesta, ei persoonasta ja oppiminen kannustaa kaikkia. Liikuntatunneilla on tärkeää huomioida ne oppilaat, joille laji on vielä uusi ja heille, joille laji on tutumpi, pitää tarjota tarpeeksi haastetta.

Katso yllä olevalta videolta Siikasen vinkki, kuinka saada lapset innostumaan liikunnasta vapaa-ajallaan.

Katso myös: Ylipainolla on lapsille ja nuorille kauaskantoiset seuraukset

Ylipainolla on lapsiin ja nuoriin kauaskantoiset vaikutukset 1:43
Ylipainolla on lasten ja nuorten elämään kauaskantoiset vaikutukset. Aiheesta kertoo THL:n kehittämispäällikkö Päivi Mäki.

Osittaislähde: THL

Lue myös:

    Uusimmat