Lapsiin iskevän mysteeritaudin määrä 30-kertaistui Pohjois-Italiassa – yhteys uuteen koronavirukseen huolettaa

Mikä on kawasakin tauti? 1:23
Videolla kerrotaan, millainen sairaus Kawasakin tauti on.

The Lancet -tiedelehdessä julkaistut tulokset osoittavat, että Kawasakin taudin kaltaiseen oireyhtymään sairastuneiden lasten määrä on kasvanut Pohjois-Italiassa samaan aikaan koronaepidemian kanssa. Tautimäärät ovat silti edelleen pieniä.

Kawasakin tautia muistuttavan oireyhtymän tapausmäärät ovat nousseet äkillisesti Pohjois-Italiassa Bergamossa, jossa on todettu myös paljon koronavirustapauksia. Siinä missä uusi koronavirus iskee vakavimmin iäkkäisiin, Kawasakin tauti on erityisesti lasten sairaus.

Asia kävi ilmi, kun tutkijat vertasivat alueella viiden vuoden aikana diagnosoituja Kawasakin tautitapauksia. Tammikuusta 2015 helmikuuhun 2020 tapauksia oli 19. Vuoden 2020 helmikuun ja huhtikuun aikana tapauksia todettiin 10.

Kawasakin tautia muistuttavien tapausten määrä alueella on siis kasvanut 30-kertaisesti viimeisen kahden kuukauden aikana, tutkijat kirjoittavat. Kymmenestä potilaasta kahdeksalla havaittiin koronaviruksen vasta-aineita. Löydökset vihjaavat, että uusi virus voisi aiheuttaa oireyhtymän viikkoja tartunnan jälkeen johtuen lapsen immuunijärjestelmän puolustusreaktiosta.

Koronapandemian aikana ilmenneet tautitapaukset ovat myös olleet aikaisempaa vakavampia ja niihin liittyi enemmän sydänkomplikaatioita. Havainto saattaa selittyä sillä, että Kawasakin tautiin sairastuneet lapset ovat pandemian aikana olleet tavallista vanhempia, minkä tiedetään lisäävän taudin riskejä. Yksikään italialaislapsista ei kuitenkaan kuollut.

Kawasakin kaltainen tauti lisääntynyt viruksen runtelemissa maissa

Kawasakin tauti on erityisesti pienillä lapsilla esiintyvä harvinainen verisuonitulehdustauti, jonka arvellaan olevan seurausta infektion laukaisemasta tulehdusreaktiosta. Sen oireita ovat muun muassa jatkuva ja selittämätön korkea kuume, silmien punoitus, ihottuma, suurentuneet kaulan imusolmukkeet, jalkojen ja käsien turvotus ja punoitus sekä suuoireet. Tautiin voi liittyä muita vaivoja, kuten vatsakipua ja ripulia.

Vakavimmillaan Kawasakin tauti aiheuttaa sepelvaltimolaajentumia, jotka voivat johtaa valtimotukoksiin ja sydäninfarktiin.

Kawasakin tautia muistuttavien tapausten määrä on kasvanut koronapandemian aikana monissa maissa, joissa uutta koronavirusta on esiintynyt paljon, kuten Yhdysvalloissa, Ranskassa, Espanjassa ja Isossa-Britanniassa. Ainakin kolmen yhdysvaltalaislapsen on raportoitu kuolleen Kawasakin tautia muistuttavaan tulehdustautiin.

Huolimatta tapausten määrän lisääntymisestä Kawasakin tauti on edelleen hyvin harvinainen. Kun hoitoon hakeutuu ajoissa, on taudin ennuste hyvä.

Lue kaikki koronaviruksesta.

Lue myös:

    Uusimmat