Lääkärit epäilevät, että koronalla on yhteys harvinaiseen lasten sairauteen – New Yorkissa viisivuotias kuoli Kawasakin taudin vuoksi

Helin naapuri kuoli, ja Kalle sairasti vakavan koronan oireet – New Yorkissa asuvat suomalaiset kertovat kaupungin pandemiapainajaisesta 5:56
MTV Uutiset Live: New Yorkissa asuvat suomalaiset kertovat elämästään koronapandemian keskellä.

Harvinaisen Kawasakin taudin vuoksi sairaalaan joutuneiden lasten määrä on moninkertaistunut New Yorkissa, uutisoivat muun muassa New York Times ja CBS News.

Terveydenhuollon ammattilaiset Yhdysvalloissa epäilevät, että koronaviruksella ja harvinaisella lasten ja nuorten sairaudella saattaa olla yhteys. New Yorkissa viisivuotias poika kuoli Kawasakin taudin vuoksi. Pojalla oli myös varmistettu koronatartunta.

New Yorkin sairaaloissa on tunnistettu nyt kaikkiaan 15 Kawasakin tautitapausta 2-15-vuotiaiden keskuudessa, käy ilmi New Yorkin terveysviranomaisen avoimesta kirjeestä. Tautitapausten epäillään olevan kytköksissä koronaan, sillä ainakin osa potilaista on testattu positiiviseksi koronalle. Osalla korona on havaittu vasta-ainetestin perusteella.

Kirjeessä Demetre C Daskalakis varoittaa Iso-Britannian terveysviranomaisen samankaltaisesta havainnosta lasten ja nuorten keskuudessa.

Harvinainen sairaus

Kawasakin tauti on Terveyskirjaston mukaan harvinainen verisuonitulehdustauti, johon sairastuu Suomessa normaalisti noin 30 lasta vuodessa. Sen aiheuttajaksi epäillään infektion laukaisemaa tulehdusreaktiota.

Taudin oireisiin kuuluvat korkea kuume, silmän sidekalvojen punoitus, suurentuneet imusolmukkeet kaulassa, ihottuma ja suun ja kielen limakalvojen oireet, kuten punoitus. Kawasakin taudissa vakavimmat oireet ovat sydämen sepelvaltimoiden laajentumat, jotka saattavat johtaa sepelvaltimoiden tukoksiin.

New Yorkin terveysviranomaisen mukaan kaikki sairastuneet ovat kärsineet kuumeesta, yli puolet iho-oireista kuten ihottumasta sekä vatsakivuista, ripulista ja oksentelusta. 

Yli puolet New Yorkin tapauksista on tarvinnut hoitoa verenpaineeseen ja viisi potilaista on tarvinnut avustusta hengittämiseen. 

Lue myös:

    Uusimmat