Lapset keräsivät kalifornialaisrannalta tuliaisia – äiti oli saada kymppitonnien sakot

Yhdysvaltalaisperheen rantaloma tuli kalliiksi, kun äiti sai järkytyksekseen satojen dollarien sakot lastensa tuliaisyllätyksen takia. Alkuperäisen sakon määrä oli noin 88 000 dollaria eli noin 81 000 euroa. Myöhemmin sakko aleni 500 dollariin.

Charlotte Russin lapset olivat keränneet 72 simpukankuoriksi luulemaansa elävää simpukkaa Kalifornian rannalta ilman kalastuslupaa, uutisoivat muun muassa ABC 7 ja New York Post.

Tapaus sattui viime vuoden lopulla Pismo Beachilla San Luis Obispossa. Paikka tunnetaan "maailman simpukkapääkaupunkina".

Sakko aleni – äiti otti tatuoinnin

Kaupungin kalastusvalvonnasta vastaava viranomainen rapsautti lasten edesottamuksesta äidille 88 000 dollarin eli noin 81 000 euron sakot.

Piirikunnan tuomari kuitenkin alensisakon 500 dollariin, kun äiti selitti lastensa vain sekoittaneen elävät simpukat ja simpukankuoret keskenään.

Perhe ei ollut äidin mukaan myöskään huomannut rannalla asiasta kertovia kylttejä.

– Se [tilanne] teki minut todella surulliseksi ja masentuneeksi ja tavallaan pilasi matkamme, Russ kommentoi ABC 7 -lehdelle.

Hän sanoi kokemuksen kuitenkin opettaneen hänen lapsilleen ja hänelle itselleen "arvokkaita asioita luonnonvaraisten eläinten sääntelystä".

– He ymmärtävät nyt ensinnäkin sen, että rannalla ei saa koskea mihinkään. Toisekseen he osaavat erottaa simpukan ja simpukankuoren toisistaan. Minun olisi pitänyt selittää se heille.

Tuodakseen jälkeenpäin vähän iloa tilanteeseen ja juhlistaakseen sakon alenemista Russ otti käsivarteensa simpukkatatuoinnin.

Maksuilla suojellaan simpukoita

Viime vuonna San Luis Obispon piirikunnassa annettiin kaikkiaan 58 haastehakemusta laittomasta simpukoiden keräämisestä.

Viranomaisten mukaan ankara rangaistus simpukoiden keräämisestä ilman lupaa on otettu käyttöön simpukoiden suojelemiseksi. 

Asiasta muistutetaan paitsi rannalla olevissa kylteissä, myös esimerkiksi joidenkin hotellien ja Airbnb-huoneistojen nettisivuilla.

– Määräykset ovat olemassa siksi, että meidän on annettava simpukoiden kasvaa noin 11,5 sentin mittaisiksi, jotta ne pystyvät kutemaan ja saamaan jälkeläisiä joka vuosi, viranomainen selvittää.

Pismo-simpukoita esiintyy yksinomaan itäisessä Tyynessä valtameressä. Ne tunnistaa paksusta, suuresta, kolmionmuotoisesta kuoresta. Väriltään ne voivat olla vaaleita tai ruskeita.

Luonnon esineiden keräämisessä kannattaa olla tarkkana

Lomakohteiden rannoilta poimitut kivet ja simpukat – tai edes hiekka – eivät ole tuliaisina ylipäätään eettisesti aukottomia, muistutetaan WWF:stä. 

Vielä arveluttavampaa on ottaa mukaansa koralleja tai kasveja, jotka usein haalistuvat tai kuolevat luonnollisen elinympäristönsä ulkopuolella. 

Pahimmillaan kasvi voi hävitä kokonaan alkuperäiseltä esiintymispaikaltaan.

Ylen uutisessa kerrottiin vuonna 2013, että Porin Yyteristä ei saa ottaa edes pullollista hiekkaa matkamuistoksi, koska hiekkaa ei muodostu sinne enää lisää.

Simpukoiden laaja joukkokuolema koetteli Vihdin Enäjärveä vuonna 2018 – tältä järvi näyttää nyt 7:59
Katso myös: Simpukoiden laaja joukkokuolema koetteli Vihdin Enäjärveä vuonna 2018 – tältä järvi näyttää nyt.

Lähteet: ABC 7,  New York Post.

Lue myös:

    Uusimmat