Lapsen tasolla ollut nainen riehui ja löi kaupassa – jätettiin tuomitsematta rangaistukseen

Älyllisesti kehitysvammainen nainen katsottiin syylliseksi väkivaltaiseen riehuntaan Espoossa, mutta hänet jätettiin rangaistukseen tuomitsematta. Korvauksia naisen maksettavaksi kuitenkin tuli.

Välikohtaus tapahtui vuoden 2017 elokuussa. 19-vuotias nainen oli aloittanut yllättäen riehumisen kaupassa, paiskonut myymälässä pientavaroita ja sängynjalkoja, rikkoi kassanäytön ja yhden välisermin. Hän myös löi kahta henkilöä nyrkillä ja uhkasi puukolla, jota ei tuomion perusteella ollut olemassa. Lopulta poliisit saapuivat paikalle ja ottivat naisen kiinni.

Nainen ei itse muistanut tapahtunutta.

Älyllisesti lapsen tasolla

Oikeudessa puolustus esitti lääketieteelliset selvitykset naisen kehittymiseen ja terveyteen liittyvistä asioista. Ne osoittivat, että nainen ei ollut täysissä henkisissä voimissa.

– Selvityksestä käy ilmi, että vastaaja ei mitä ilmeisimmin ole tekojen tekohetkellä ollut ikänsä mukaisella kehitystasolla ja että hänellä on ollut käytöksensä sääntelyyn, erityisesti aggressioiden käsittelyyn liittyviä ongelmia. Asiakirjojen perusteella vastaajan kognitiivinen suoriutuminen on vuonna 2013 eli neljä vuotta tekohetkeä ennen vastannut noin 7–8-vuotiaan ikäodotuksia, tuomiossa kerrotaan.

– Vastaajan kyky säännellä käyttäytymistään on lain tarkoittaman vajaamielisyyden vuoksi merkittävästi alentunut, katsoi.

Tämän johdosta oikeus tuli siihen tulokseen, että vuonna 1998 syntyneen naisen syyksi katsottiin kaksi alentuneesti syyntakeisena tehtyä pahoinpitelyä ja vahingonteko. Hänet kuitenkin jätettiin tilansa johdosta rangaistukseen tuomitsematta.

Lisäksi rikoksen uhreille määrättyjä korvauksia kivusta, särystä ja taloudellisesta vahingosta kohtuullisestettiin 2100 euroon.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Juttua ja otsikkoa korjattu 4.3. kello 8.18: Liikkeessä riehunut oli nainen, ei mies kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue myös:

    Uusimmat