Mainos

Lapin hiihtokeskusten kasvu ylitti odotukset

Lapin hiihtokeskusten kasvu ei hyydy. Matkailijoita virtaa pohjoisen hangille odotettua paljon enemmän. Vauhti on niin huimaa, etteivät lähivuosille odotetut jätti-investoinnit välttämättä edes riitä tyydyttämään kysyntää.

- Lisääntyvät puheet matkailualan investointien ylikuumenemisestä eivät täällä näytä pitävän paikkansa. Kasvu on jatkunut toistakymmentä vuotta ja tahti on edelleen sama, sanoo Levin Matkailun toimitusjohtaja Jussi Töyrylä.

Hänen mukaansa budjetit rakennettiin kymmenen prosentin kasvulle, mutta nyt vauhti näyttää jo 22 prosentin lisäystä edelliseen kauteen verrattuna.

Levillä mökeissä ja hotelleissa on kaikkiaan noin 21000 vuodepaikkaa. Eritoten hotellien 2000 vuodepaikan osuus näyttää liian vähäiseltä. Kysyntä ylittää selvästi tarjonnan.

Tiedossa olevat investoinnit nielevät noin 450 miljoonaa euroa. Niihin lukeutuu yli 200 huoneen Sokos-hotelli, mutta Töyrylä on varma, että se saa seurakseen vielä 1-3 muuta hanketta. Kokonaisinvestoinnit tulevatkin todennäköisesti nousemaan selvästi nyt tiedetystä.

Hyvät näkymät houkuttelevat uusia sijoittajia sekä koti- että ulkomailta.

- Vaikuttaa siltä, että sijoittajat näkevät tällä hetkellä matkailualan turvalliseksi kohteeksi, Töyrylä arvioi.

Täyden palvelun keskuksia

Ylläksellä vauhti on samaa luokkaa. Ylläksen matkailuyhdistyksen toimitusjohtajan Tiina Walin-Jatkolan mukaan vuotuiset investoinnit ovat yli sata miljoonaa euroa. Tavoitteena on kolminkertaistaa yöpymisvuorokaudet nykyisestä noin kahteen miljoonaan kymmenessä vuodessa.

Molemmat keskukset laskevat kasvun pitkälti ulkomaalaisten vieraiden varaan. Ylläksellä heidän osuutensa koko vierasvirrasta on noin 30 prosenttia ja Levillä 25 prosenttia.

Tavoitteen toteutuminen edellyttää, että keskukset saavat tiiviin palveluytimen, joiden tarjonta on monipuolista. Kaiken pitää olla kävelymatkan päässä.

Levi on pitkään panostanut tiiviiseen ydinkeskusrakentamiseen. Ylläs on ollut enemmän hajallaan, mutta nyt myös siellä rakennetaan vastaavaa ydintä.

Tiiviyden ja monipuolisuuden uskotaan nostavan myös kesämatkailua, joka edelleen on vaisua verrattuna kiihkeään talvikauteen. Sekä Levillä että Ylläksellä kesän osuus vuoden matkailusta on vain kymmenisen prosenttia.

Erikoisuudet houkuttimiksi

Matkailijoiden kiinnostusta herätellään myös erikoisuuksin. Levi toi ensimmäisenä Suomeen gondolihissin ja Ylläs avaa omansa viikonloppuna. Siellä ei tyydytty aivan tavanomaiseen, sillä yhteen koreista on rakennettu sauna. Korien joukossa on myös mustaksi maalattu vip-vaunu merkkivieraiden käyttöön.

- Kyllähän vip-kori ja maailman ensimmäinen hissisauna otettiin käyttöön pitkälti pr-mielessä, myöntää Iso-Ylläs Oy:n hallituksen puheenjohtaja Reijo Riila.

Hän kiutenkin uskoo, että gondolihissillä on vetovoimaa, joka houkuttelee niin talvi- kuin kesämatkailijoitakin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.