Mainos

Länsirannan turva-aidan rakennustyöt alkoivat

Israel on alkanut rakentaa aitaa Israelin ja Länsirannan välille. Yli sata kilometriä pitkän aidan avulla pyritään estämään palestiinalaisten itsemurhaiskuja Israeliin.

Kiistellyn Israelin ja palestiinalaisalueiden välisen turvallisuusaidan rakennustyöt Länsirannalla käynnistettiin virallisesti tänään. Työmaan avasi Israelin puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezer.

Aidan ensimmäisen kolmanneksen rakentaminen alkoi Kfar Salemin kaupungin lähettyviltä. Maansiirtokoneet ovat tosin jo päiväkausia ennen virallista seremoniaa puurtaneet alueella pohjatöiden kimpussa.

Aidan avulla Israel pyrkii estämään palestiinalaisten itsemurhaiskut Israelin puolelle. Ensi vaiheessa aidalla eristetään Jeninin, Tulkarmin ja Qalqilyan kaupungit.

Palestiinalaiset ovat vastustaneet rakennussuunnitelmaa tiukasti, ja ovat kutsuneet aidanrakennusta askeleeksi kohti apartheid-järjestelmää. Aita myös erottaa Länsirannan Itä-Jerusalemista, jota palestiinalaiset ovat kaavailleet oman valtionsa pääkaupungiksi.

Myös Israelin äärioikeistoa edustava uskonnollinen NRP-puolue on vaatinut aitasuunnitelman hylkäämistä, tosin eri syistä. NRP pelkää, että jos aita rakennetaan, Israel tavallaan tunnustaa palestiinalaisalueen omaksi valtiokseen ja määrittää sen rajat. Näin rajoista ei voitaisi enää myöhemmin käydä neuvotteluja.

Pääministeri Ariel Sharon puolestaan sanoi tänään hallituksen viikkoistunnossa, ettei palestiinalaisvaltion perustaminen ole ajankohtaista. Sharonin mukaan palestiinalaisvaltiota ei julisteta eikä tunnusteta "välittömässä lähitulevaisuudessa".

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.