Länsimaissa takki kääntyy ja kasvot peittyvät – miksi saksalainen suojaa kasvonsa, mutta suomalainen ei?

Suojaako hengitysmaski koronatartunnalta? – THL:n johtaja vastaa 3:14
Suojaako hengitysmaski koronatartunnalta? – THL:n johtaja vastaa

Erilaiset kangasmaskit ja kasvosuojukset ovat Aasiassa tavallinen näky, mutta länsimaissa on kaduilla liikuttu koronapandemian pitkittyessäkin pitkälti paljain päin. Viranomaiset ovat länsimaissa arvioineet kasvojen peittämisestä olevan enemmän haittaa kuin hyötyä.

Viime viikot ovat kuitenkin tuoneet muutoksen tuulia myös länteen. Esimerkiksi Itävallassa kansalaisilla ei ole enää mitään asiaa ruokakauppaan ilman kasvomaskia. Maskien puolesta ovat puhuneet tuoreeltaan myös muun muassa Ranska, Saksa ja Yhdysvallat.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on kertonut tarkastelevansa omia suosituksiaan uudelleen. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suositukset ovatkin linjassa WHO:n vastaavien kanssa.

THL suosittelee suu- ja nenäsuojuksen käyttöä terveydenhuollon ammattilaisille ja koronavirusinfektioon sairastuneiden potilaiden lähikontakteille, esimerkiksi samassa taloudessa asuville. Tämän lisäksi käyttöä voidaan suositella oireisille henkilöille, jotka joutuvat liikkumaan julkisilla paikoilla.THL:n viestinnän mukaan THL:ssä seurataan, miten WHO muuttaa suositustaan kasvomaskeista. Mahdollisten muutosten tarvetta voidaan kuitenkin arvioida paremmin vasta sen jälkeen, kun tieto WHO:n kannasta on tullut.

Lisääntyvään kysyntään ei voitaisi vastata

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Tuija Kumpulainen kertoi tänään sähköpostitse STT:lle, että myös ministeriössä seurataan aktiivisesti muiden maiden suosituksia. Suositusten kohdalla kanta muodostetaan hänen mukaansa aiheeseen liittyvän tiedon sekä käytettävissä olevien varusteiden määrän perusteella.

Kumpulaisen mukaan on kuitenkin eri asia, haluaako suojella muita omalta mahdolliselta taudilta vai suojata itseään muiden taudeilta.

– Jos on sairas, hyvän käsihygienian sekä yskimis- ja aivastamisohjeiden noudattamisen lisäksi kertakäyttöisellä suojuksella voi mahdollisesti vähentää taudin levittämistä.

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen kertoi STT:lle sähköpostilla, ettei hän usko, että Suomessa voitaisiin vastata kysyntään, jos hengityksensuojainten käyttäminen lisääntyisi kansalaisten keskuudessa. Kostiaisen mukaan saatavuudessa on ollut ongelmia jo viikkojen ajan.

Apteekit voivat myydä kansalaisille suojaimia, joita ne onnistuvat tukkukaupoista hankkimaan. Oriolan viestintäjohtaja Tuula Lehto kertoo kuitenkin, että heidän tukustaan ovat loppuneet kaikki kasvojen peittämiseen tarkoitetut suojat.

Lehdon mukaan Oriolalle on määrä tulla pääsiäisen jälkeen erä suojia. Rahtikuljetukset ovat kuitenkin tällä hetkellä epäselviä, ja on hyvin epävarmaa saapuuko lähetys ajallaan.

Lääketukku: Kasvosuojat loppuneet täysin

Samalla, kun tukkujen suojainvarastot odottavat täydennystä, on internet täyttynyt ohjeista kotikutoisten kasvomaskien valmistamiseksi.

Saksan tartuntatautivirasto Robert Koch -instituutti on erikseen kehottanut saksalaisia käyttämään kotitekoisia maskeja. Koch-instituutin johtaja Lothar Wieler painotti uutistoimisto AFP:lle, että naamareista on hyötyä vain, jos kaikki käyttävät niitä.

STM:n Kumpulainenkaan ei tyrmää itse tehtyjä maskeja.

– Aktiivista keskustelua käydään eri tahoilla tästä ajatuksella, että jos on sairastumassa, niin sitä käyttämällä voisi suojella muita.

– Kangas on silloin kertakäyttöinen tai pestään käytön jälkeen.

Lue myös vnämä artikkelit: 

Lue myös:

    Uusimmat