Suojavarusteista on huutava pula, mutta Suomella on etu kaoottisilla markkinoilla – Finnairin kone hakee lähipäivinä kunnon lastin Kiinasta: ”Tuodaan niin paljon kuin siihen mahtuu”

7:33
Riittävätkö sairaalatarvikkeet Suomessa koronaviruskriisin yli?

Noin viikko sitten sosiaali- ja terveysministeriö (STM) teki jotain, jota ei ole aiemmin Suomen historiassa tehty – se avasi huoltovarmuusvarastot. Ja syy on selvä: päätöksellään STM pyrkii varmistamaan, että suojatarvikkeet, kuten hengityssuojaimet, eivät tule loppumaan koronaviruksen aiheuttaman kriisin keskellä. 

Tiesitkö?Huoltovarmuuskeskus on aiemminkin auttanut pienien ja isompien kriisien aikana – mutta mistä kriiseistä on kyse? Katso videolta!

Vaikka kyseessä olikin historiallinen hetki, juhlaan ei ollut aihetta. 

– Käytännön tasolla se on hyvin koruton tapahtuma, silloin ministeriö määrittää, mitä tarvikkeita, ja mihin toimitetaan. Sitten me Huoltovarmuuskeskuksen toimenpitein toimitamme nämä tarvikkeet, Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema yksinkertaistaa Uutisaamussa. 

"Niitä hankitaan, mistä niitä saadaan"

Louneman mukaan etenkin hengityssuojaimia on toimitettu eri terveydenhuollon yksiköihin. STM on kuitenkin tehnyt Huoltovarmuuskeskukselle tukipyynnön, jonka mukaan keskus hankkii erilaisia suojaimia. Esimerkiksi terveydenhuollon henkilöstölle hankitaan suojavarusteita koronapotilaiden hoitoa ajatellen. 

Suojavarusteista on ollut pulaa käytännössä kaikilla koronaviruksen epidemia-alueilla – mistä Huoltovarmuuskeskus hankkii tarvikkeensa?

– Niitä hankitaan tällä hetkellä sieltä, mistä niitä saadaan. Kiina on semmoinen paikka, jossa meillä on paljon kartoitusta. Ja jos kotimaasta löytyy valmistusta, niin totta kai mielellään kotimaasta, Lounema sanoo.

Finnair kuljettaa varusteita lähipäivinä – mutta riittääkö se?

Louneman mukaan suojavarusteiden hankkiminen ei ole helppoa, sillä suojavarusteisiin liittyvät markkinat ovat hänen mukaansa kaoottisessa tilassa. Sen lisäksi, että suojavarusteista on maailmanlaajuisesti pulaa, myös toimitukseen ei voi luottaa. 

– Se selviää viime kädessä vasta sitten, kun paketti avataan Suomessa ja testataan, että tuote on sitä, mitä pitikin olla.

– Meillä on ollut ostotoimet jo hyvän aikaa käynnissä – joitakin tarvikkeita on jo toki saatukin. Semmoista isompaa erää odotetaan ihan lähipäivinä. Lähetetään Finnairin iso laajarunkokone Kiinaan ja tuodaan niin paljon kuin siihen mahtuu, Lounema paljastaa. 

Riittääkö suojavarusteet Suomen koronavirusepidemian yli? Kuuntele yllä oleva haastattelu!

Lue myös nämä kaikenkattavat seuranta-artikkelit:

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja