Vanhusten ja vammaisten palveluilta puuttuu suojavarusteita – kansanedustaja pelkää epidemian pian jylläävän riskiryhmissä: "Suojainten puute on tikittävä aikapommi"

Suomalaistutkijoilta huonoja uutisia: Yskäisyn levittämät pisarat selviävät ilmassa jopa minuutteja – turvaväliin ei voi luottaa 11:44
Suomalaistutkijoilta huonoja uutisia: Yskäisyn levittämät pisarat selviävät ilmassa jopa minuutteja – turvaväliin ei voi luottaa

Kansanedustaja Sari Sarkomaan (kok.) mukaan huoltovarmuusvaraston tarvikkeita ei ole toimitettu siten kuin siitä on aiemmin sovittu. Hän kantaa huolta etenkin vanhus- ja vammaispalvelujen suojavarusteiden saatavuudesta.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoi viime viikon kyselytunnilla, että huoltovarmuusvarastosta on toimitettu suojaimia kaikille erityisvastuualueille kaikkiin sairaanhoitopiireihin – Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeiden mukaisesti. Hänen mukaansa sairaaloissa ei ole tarvikevajautta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaan mukaan kentältä saatu palaute viestii jostain aivan muusta. Hänen mukaansa kunnat eivät ole vastaanottaneet tarvikkeita riittävästi, etenkään vanhusten ja vammaisten palveluiden piirissä. 

– Sote-kentän toimijoilta tullut viesti on vakava ja selkeä: suojavarusteista on kaikkialla huutava pula. Huoltovarmuuskeskuksen toimituksia ei ole juuri saapunut kuntiin. Vanhus- ja vammaispalveluissa ei ole edes tietoa, milloin huoltovarmuuskeskuksen suojavarustetoimitukset saapuvat. Tilanne kuormittaa ja huolestuttaa palvelun järjestäjiä, hoitajia ja hoitoa tarvitsevia, Sarkomaa muotoilee tiedotteessaan.

"Suojainten puute on tikittävä aikapommi"

Sarkomaa toivookin, että suojavarusteiden jakosuunnitelma ja jakelu muutetaan kiireellisesti niin, että myös kaikissa vanhusten ja vammaisten yksiköissä voidaan noudattaa STM:n ohjeistusta. 

 – On suuri riski, että koronaepidemia karkaa jylläämään riskiryhmien joukossa. Huoli epidemian laajaan leviämiseen on suojainpulan takia erityisesti vanhusten ja vammaisten palveluissa suuri. Tämä on kaikin tavoin estettävä.  Esimerkiksi kotihoidossa yksi hoitaja käy saman päivän aikana usean ihmisen kotona. Suojainten puute on tikittävä aikapommi, joka on ripein toimin purettava, Sarkomaa korostaa tiedotteessaan.  

– Henkilöstön työturvallisuudesta sekä potilaiden suojaamisesta ei saa tinkiä. Henkilöstöä ei saa laittaa viruksen vastaiseen taisteluun ilman suojaimia. Valtiovallan on varmistettava, että suojaimia riittää epidemiahuipun yli, hän jatkaa.

Lue myös nämä kaikenkattavat seuranta-artikkelit:

Lue myös:

    Uusimmat