Lampaita rääkätään merinovillan tuotannossa

Lampailta leikataan ihoa ilman puudutusta loisten häätämiseksi. Tämäniltaisen MTV:n 45 minuuttia -ohjelman mukaan Suomessa lampaankasvattajien rajuja toimenpiteitä pidetään hyväksyttävinä.

Laadukkaan merinovillan tuottamisesta on noussut eläinrääkkäyskohu. Villantuottajamaassa Australiassa lampaiden ihoa leikataan ilman puudutusta, kun yritetään torjua hyönteisten pesiytyminen eläimiin.

Ruotsissa vaatekaupat ovat alkaneet boikotoida merinovillasta valmistettuja tuotteita.

Merinovillasta valmistettuja paitoja, kaulaliinoja ja takkeja on Suomessakin totuttu pitämään maailman laadukkaimpina villatuotteina

Australiassa merinovillan tuotantoprosessiin kuuluu lampaille tehtävät kivuliaat mulesing-leikkaukset. Ruotsin TV4 näytti reilu viikko sitten dokumentin, jossa lampaiden ihoa leikataan ilman puudutusta, jotta vältettäisiin hyönteisten pesiytyminen eläimiin.

Ruotsissa asiasta on noussut suuri kohu.

- Tämä on sallittua eläinrääkkäystä. He vain ottavat sakset ja leikkaavat ilman puudutusta tai kivunlievitystä. Tätä voi verrata skalpeeraamiseen, eläinlääkäri Johan Beck-Friis eläinlääkäriliitosta kertoo.

Ruotsissa dokumentin jälkeen 17 vaateyritystä ilmoitti boikotoivansa julmasti tuotettua merinovillaa. Mukana on monia Suomessakin toimivia vaateketjuja.

- Meilläkin on ollut tällainen toivomus ja näkemys, että tämä meidän päätös nopeuttaisi tämän mulesing-menetelmän kieltämistä, Hennes & Mauritzin markkinointipäällikkö Maisa Korhonen kertoo.

Suomessa lampaankasvattajien rajuja toimintatapoja pidetään hyväksyttävinä.

- Tämä tuotantotapa on ollut Australiassa viranomaisten hyväksymä ja tähdännyt eläinturvallisuuteen. Niin pidämme sitä riittävänä, Suomen Kaupan liiton asiamies Matti Räisänen kertoo.

Suomessa kuluttajat ovat valmiita boikotoimaan epäeettisesti valmistettuja villatuotteita. Ongelmana on, ettei villamateriaalin alkuperää mainita tuotteissa.

Australian villateollisuus on ilmoittanut pyrkivänsä luopumaan mulesingistä kolmen vuoden sisällä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja