Mainos

Lainaamo välittää karttoja ja paikkatietoja netissä

Paikkatietolainaamosta saa esimerkiksi maastokarttoja, yleiskarttoja, väestötilastoja sekä ilmakuvia eri organisaatioilta ja yrityksiltä.

Internetissä on avautunut kansallinen Paikkatietolainaamo. Ilmainen palvelu välittää suomalaisia digitaalisia karttoja ja paikkatietoaineistoja niitä tarvitsevien käyttöön vuodeksi kerrallaan.

Turun yliopiston maantieteen laitoksen ylläpitämän lainaamon ajatus on uraauurtava kansainvälisestikin, koska se sallii arvokkaiden aineistojen selailun ja lataamisen omalle koneelle. Aineistoja voi etsiä kahdella eri hakutyökalulla eli tietokanta- ja karttahaulla.

Vuoden määräaika tekee palveluun osallistumisesta houkuttelevan myös paikkatietoa tuottaville yrityksille. Lainaamossa ne voivat esimerkiksi tarjota näytepalan aineistostaan myynnin ja markkinoinnin välineenä.

Käyttäjät puolestaan oivat vapaasti vertailla, testailla ja yhdistellä aineistoja sekä käyttää niitä tutkimukseen, opetukseen ja tuotekehitykseen 12 kuukauden ajan.

Tällä haavaa lainaamosta saa esimerkiksi maastokarttoja, yleiskarttoja, väestötilastoja sekä ilmakuvia eri organisaatioilta ja yrityksiltä. Aineistojaan ovat luovuttaneet muun muassa Suomen ympäristökeskus, Tilastokeskus, Ilmatieteen laitos, Maanmittauslaitos ja Geologian tutkimuskeskus.

Suomeen on vähitellen syntymässä laaja joukko kansallisia paikkatietopalveluita, joista Paikkatietolainaamo on ensimmäinen.

Palvelun sihteeristö toimii Turun yliopiston maantieteen laitoksella ja se saa rahoituksena EU:n Life Environment -ohjelmasta.

Paikkatietolainaamo löytyy osoitteesta: www.paikkatietolainaamo.fi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.