Mainos

Lähi-idän kvartetti hyväksyi kiistellyn apupaketin

EU on ollut palestiinalaisten suurin rahoittaja, mutta se jäädytti avustuksensa, kun vaaleilla valtaan noussut Hamas kieltäytyi tunnustamasta Israelin valtiota.

Palestiinalaiset toivovat, että EU:n apupaketti saadaan nopeasti käyttöön, sanoi palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat tänään.

Lähi-idän kvartetti eli EU, Yhdysvallat, YK ja Venäjä pääsi viikonloppuna sopimukseen apupaketista, joka on tarkoitus ohjata Hamas-hallinnon ohi. Ensimmäisen rahansiirron uskotaan tapahtuvan heinäkuun alkupuolella.

EU:n ehdottamalla paketilla on tarkoitus helpottaa muun muassa palestiinalaisten terveydenhuoltoa ja välttämättömien tarpeiden kuten polttoaineen saantia. Lähi-idän kvartettina tunnettu ryhmä vetosi myös avustusjärjestöihin ja muihin valtioihin, Israel mukaan lukien, että nämä osallistuisivat palestiinalaisten auttamiseen.

Paketti ei korvaa EU:n palestiinalaisille antamaa normaalia apua. EU on ollut palestiinalaisten suurin rahoittaja, mutta sekä se että Yhdysvallat jäädyttivät avustuksensa, kun vaaleilla valtaan noussut ääriliike Hamas kieltäytyi tunnustamasta Israelin valtiota.

Hamasin mukaan uusi rahoitusmekanismi ei ole asianmukainen, koska sen mielestä kansainvälinen yhteisö ei voi toimia vaaleilla valitun hallinnon ohi.

- Kvartetin päätös on tervetullut, mutta samalla voin sanoa, ettei tämä ole oikea tapa toteuttaa sitä. Kvartetin tulisi toimia palestiinalaishallinnon kanssa, koska se on vaaleilla valittu hallitus, palestiinalaisten parlamentin puhemies Aziz Dweik sanoi.

Presidentti Mahmud Abbas kritisoi eilen EU:n ehdottamaa mekanismia, joka mitätöi hänen mukaansa palestiinalaishallituksen ja -hallinnon roolin.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.