Mainos

Lähes puolet amerikkalaisista hyväksyy kidutuksen

Yli 2 000 amerikkalaiselle tehdyn kyselyn mukaan liki puolet hyväksyy kidutuksen, kun sitä käytetään terroristeiksi epäiltyjen kuulusteluissa.

Lähes puolet amerikkalaisista katsoo, että kidutuksen käyttäminen on hyväksyttävää terroristeiksi epäiltyjen kuulustelemisessa. Pew-tutkimuskeskuksen tekemän kyselyn mukaan 31 prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että kidutuksen käyttäminen on oikeutettua joskus.

15 prosenttia on puolestaan sitä mieltä, että kidutusta voi käyttää usein ja 32 prosenttia vastanneista taas on kidutusta vastaan. Tutkimusta varten on haastateltu yli 2 000:ta amerikkalaista. Saman tutkimuksen yhteydessä on haastateltu lisäksi 520 mielipidevaikuttajaa. Heistä vähemmän kuin yksi neljästä katsoo, että kidutus on oikeutettua joskus tai usein.

Kidutuksen vastustajia löytyy erityisesti turvallisuusasiantuntijoiden, uskonnollisten johtajien ja yliopistoväen keskuudesta. Heistä suurin osa sanoo, että kidutus tiedonhankinnan välineenä ei ole koskaan oikeutettua. Vaikka mielipidevaikuttajat ovat melko samaa mieltä kidutuksesta, heidän mielipiteensä Irakin ja Guantanamon vankien pahoinpitelyjen syistä vaihtelevat suuresti.

Yli puolet amerikkalaisesta yliopistoväestä, mediajohtajista, ulkomaanpolitiikan asiantuntijoista ja tutkijoista on sitä mieltä, että väärinkäytökset ovat seurausta virallisesta politiikasta. Yli 60 prosenttia sotilaallista ja uskonnollisista johtajista puolestaan katsoo, että pahoinpitelyt ovat yksittäisten tai muutamien sotilaiden tekemiä.

Tutkimus on tehty syyskuun 5. ja lokakuun 31. päivän välillä, jolloin paljastui uusia pahoinpitelyjä Irakin vankiloissa ja kansainvälinen yhteisö kuhisi tiedoista CIA:n salaisista vankiloista Euroopassa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.