Mainos

Läheisten sairaus kuormittaa naisia

Esimerkiksi puolison sairastuttua vakavasti, työssäkäyvien naisten poissaolot lisääntyvät selvästi enemmän kuin miesten.

Vastuu sairastuneen perheenjäsenen hoidosta jää edelleen etupäässä naisen harteille. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan tämä on uhka myös naisten omalle terveydelle.

Esimerkiksi puolison sairastuttua vakavasti, lisääntyivät työssäkäyvien naisten poissaolot 2,3-kertaisiksi, mutta miesten vain 1,6-kertaisiksi puolison sairastumista edeltävään tilanteeseen verrattuna.

Naisten terveydentilan heikkeneminen näkyi lisääntyneinä poissaoloina jopa 2,5 vuotta puolison sairastumisen jälkeenkin. Miesten sairauspoissaolot olivat vakiintuneet vastaavassa ajassa jo normaalille tasolle.

Professori Jussi Vahtera Työterveyslaitokselta näkee perinteisen roolijaon selityksenä sille, että miehet toipuvat naisia nopeammin läheisen sairastumisen aiheuttamasta stressistä. Sairastuneen hoito kuluttaa naisen voimia enemmän.

Työterveyslaitoksen tutkimuksessa oli mukana yli 21 200 työssäkäyvää naista ja lähes 6 100 miestä. Kyselyvuonna heistä yli tuhannen perheenjäsenellä oli todettu vakava sairaus ja yli 400 oli jäänyt leskeksi. Tutkimuksessa mukana olleiden terveydentilaa seurattiin poissaolotietojen perusteella 5,5 vuoden ajan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.