Lähdössä matkalle? Vältä näitä loman pilaajia!

Kesäloman lähestyessä unelma täydellisestä lomasta siintelee kirkkaana mielessä. Pienellä varovaisuudella ja suunnittelulla vältät lomakatastrofit, joten lue lista ja varaudu ajoissa.

Kesä, kärpäset ja unelmien kesälomat ovat osalla jo alkaneet ja osalla vasta edessä. Monelle ulkomaanmatka on kesäloman kohokohta. Nauti lomasta täysin siemauksin, mutta tee tarvittavat valmistelut ennen lähtöä. Tarkasta vaadittavat rokotukset terveydenhoitajaltasi, ota selvää oletko menossa esimerkiksi malaria-alueelle ja tutustu maan oloihin sekä matkustustiedotteisiin esimerkiksi Suomen ulkoministeriön sivuilla.

Näillä vinkeillä vältät pahimmat lomakatastrofit ja nautit täysin siemauksin ikimuistoisesta reissusta!

Ennen lomaa ja sen aikana

Jo ennen lomaa kannattaa liikkua paljon, syödä maitohappobakteereja ja muutenkin terveellisesti, sekä nukkua pitkiä yöunia, niin lisäät kehosi vastustuskykyä. Kun aloitat maitohappobakteerien nappailun ajoissa, vatsaan ehtii muodostua hyvä puolustusjärjestelmä, ja vältät ikävät vatsaongelmat ulkomailla.

Lomalla ollessa hyvä käsihygienia kannattaa muistaa aina ennen syömistä, rahojen käsittelyn jälkeen, julkisissa kulkuneuvoissa ja rannalla olon jälkeen. Pidä pientä käsidesipulloa käsilaukussa tai taskussa, myös desinfioivat yksittäispakatut puhdistuspyyhkeet ovat lomailijan kavereita.

Jos veden laatu epäilyttää kohteessa, juo pullotettua vettä ja tarkasta ostohetkellä, että pullossa on sinetti paikallaan. Syö tuoretta, hyvin paistettua ruokaa ja ruokaile ruuhkaisissa, suosituissa paikoissa. Vältä jääpaloja, ja syö vain kasviksia ja hedelmiä, jotka voit kuoria itse. Älä myöskään juo liikaa. Alkoholi kuivattaa kehoa ja arvostelukyky sekä maalaisjärki katoaa huppelissa.

Huolehdi itsestäsi lennolla

Jopa 2 000 brittiä kuolee The Sunin mukaan veritulppaan vuosittain. Muista käyttää lennolla lentosukkia, jaloittele välillä, juo koko ajan vettä – ainakin lasillinen vettä tunnissa. Suurin riski on vanhemmilla naisilla, raskaana olevilla naisilla, e-pillereitä käyttävillä naisilla sekä hyvin pitkillä naisilla.

Ei liikaa aurinkoa

Auringossa palaminen pilaa lomafiiliksen, joten pysyttele kuumimpaan aikaan varjossa ja läträä kunnolla aurinkovoiteilla. Kuumimmat hetket sijoittuvat keskipäivään. Auringonpolttamat kasvattavat ihosyövän riskiä, varsinkin lapsilla ja nuorilla.

Varo vatsatautia täällä

Lloyds Pharmacy on listannut maat, joissa ripuli iskee todennäköisimmin, kertoo The Sun. Luvut kertovat, kuinka monta prosenttia brittituristeista on kärsinyt vatsapulmista kyseisessä maassa: Intia 54%, Egypti 47%, Thaimaa 27%, Turkki 22%, Marokko 20%, Meksiko 11%, Portugali 11%, Tunisia 22%, Kreikka 11%, Australia 10%.

Varo taskuvarkaita

Lomalla on let’s go -meininki, mutta ei kannata heittäytyä liian rennoksi. Sijoittele rahavarastosi useaan eri paikkaan, esimerkiksi vaatteiden alle laitettava rahavyö on hyvä jemma. Pidä silmällä olkalaukkuasi ja kanna sitä mieluummin edessä kuin huoletta lonkan päällä. Myös reppuun vorot pääsevät kätevästi käsiksi ihmispaljoudessa.

Tarkkana altaalla

Uima-altaat ovat melkoisia bakteeripesäkkeitä, ja uimarille saattaa tulla iho-, korva- hengitys- tai silmätulehdus tai vatsapulmia likaisesta uimavedestä. Jos kuitenkin uit epäilyttävässä altaassa, älä nieleksi vettä äläkä sukella. Muista peseytyä huolella heti uinnin jälkeen.

Kaipaatko lomaideoita? Tutustu Matkailun vinkkeihin!

Osittaislähde: The Sun

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja