Mainos

Labour uuteen nousuun Gordon Brownin johdolla

Britannian tuore pääministeri Gordon Brown on onnistunut kiilaamaan Labour-puolueensa mielipidemittausten johtoon ensimmäisen kerran Irakin sodan syttymisen jälkeen. Nyt ero konservatiiveihin on jo kymmenen prosenttiyksikköä.

Uusi pääministeri Gordon Brown on johtanut työväenpuolueensa suurimpaan mielipidemittausjohtoon sitten vuoden 2002 marraskuun. Tänään julkaistun YouGov-tutkimuksen mukaan kesäkuussa Tony Blairin seuraajana aloittanut Brown on onnistunut kasvattamaan puolueen eron konservatiiveihin jo kymmeneen prosenttiin. Labourin kannatuksen ero konsevatiiveihin nousi viime kuusta kaksi prosenttiyksikköä 42 prosenttiin ja konservatiivien kannatus laski yhden prosenttiyksikön 32 prosenttiin. Kolmanneksi suuriman liberaalipuolueen kannatus on 14 prosenttia.

Työväenpuolueen johtoasema on Sunday Times-sanomalehden julkaiseman tutkimusten suurin sitten marraskuun 2002. Tällöin työväenpuolueen suosio kääntyi jyrkkään laskun Tony Blairin ilmoitettua Britannian tukevan Yhdysvaltoja Irakin sodassa.

Analyytikoiden mukaan mielipidemittauksen tulos ennakoi aikaisia vaaleja. Brownin täytyy asettaa vaalit viimeistään vuonna 2010, mutta suurin osa analyytikoista pitää vaalien toteutumista todennäköisimpänä viimeistään vuonna 2009.

Brownin suosioon on mielipidemittauksen mukaan vaikuttanut pääministerin tapa hoitaa suu- ja sorkkatauti, tulvakriisi sekä Lontoon ja Glasgown pommi-iskut kiitettävällä tavalla.

Myös toisen tänään julkaistun ICM-tutkimuksen mukaan Labour pitää hallussaan kuuden prosentin johtoa konservatiiveihin. Sunday Mirror-sanomalehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan työväenpuolueen kannatus on tällä hetkellä 39 prosenttia, konservatiivien 33 prosenttia. Jos britit menisivät nyt vaaliuurnille, voittaisi Brown tutkimusten mukaan puolueineen lähes sata lisäpaikkaa hallitukseen.

YouGov-tutkimusta varten haastateltiin 1956 äänestäjää ympäri Britanniaa. ICM-tutkimukseen osallistui 1007 aikuista.

(MTV3-REUTERS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.