Mainos

Lääkkeiden tukkuhinnat edullisia

Suomessa hintaviranomaisten kontrolli pitää tukkuhinnat edullisina. Lääkkeiden vähittäiskauppahinnat ovat puolestaan Suomessa eurooppalaista keskitasoa.

Lääketeollisuuden mukaan lääkkeiden tukkuhinnat ovat Suomessa keskimääräistä EU-tasoa halvempia. Alkuvuoden hinnoilla tehdyssä vertailussa tukkuhinnat, eli hinnat joilla apteekit ostavat lääkkeitä, ovat yhdeksän prosenttia keskitason alapuolella.

Tiedot ilmenevät Lääketeollisuus ry:n teettämästä lääkkeiden eurooppalaisesta tukkuhintaindeksistä. Vertailuun valittiin sata Suomessa myydyintä, korvattavaa alkuperäisvalmistetta. Niiden hintoja verrattiin 17:ssä Euroopan maassa.

- Suomi on kallis maa, mutta kalleus ei näy lääkkeiden tukkuhinnoissa. Niissä Suomi on ollut Euroopan halvimpien maiden joukossa, sanoo Lääketeollisuuden edunvalvonnan johtaja Sirpa Rinta.

Tämä johtuu siitä, että Suomessa lääkeyritysten on neuvoteltava tukkuhinta hintaviranomaisten kanssa saadakseen lääkkeensä korvausjärjestelmän piiriin. Lääketeollisuuden mukaan hintaviranomaiset ovat laskeneet lääkkeiden keskimääräiset tukkuhinnat elintasoltaan Suomen kanssa vertailukelpoisten maiden alapuolelle.

-Hintaviranomaisten kontrolli pitää tukkuhinnat edullisina, Rinta sanoo.

Apteekkihinnat eurooppalaista keskitasoa

Lääketeollisuuden tutkimuksen mukaan lääkkeiden vähittäiskauppahinnat ovat puolestaan Suomessa eurooppalaista keskitasoa. Vähittäishinta muodostuu tukkuhinnasta, jonka päälle tulee apteekin kate, arvonlisävero sekä apteekkimaksu.

Lääketeollisuuden vertailun tulos poikkeaa Tilastokeskuksen viime viikolla julkaisemasta vuoden 2005 hintavertailusta. Siinä suomalaiset lääkkeet olivat 11 prosenttia Euroopan keskitasoa kalliimpia.

Suomen apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen muistuttaa, että Suomessa leikattiin korvattavien lääkkeiden tukkuhintoja viidellä prosentilla viime vuonna. Leikkaus on Kostiaisen mukaan laskenut myös vähittäishintoja.

Lääketeollisuuden edunvalvonnan johtajan Sirpa Rinnan mukaan suomalaisen potilaan lääkkeestä maksamaa hintaa nostaa omavastuuosuus, joka on korkeampi kuin yli puolessa EU:n jäsenmaista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.