Lääkkeet ovat Ruotsissa valtavasti halvempia kuin Suomessa – särkylääkkeissä yli kaksinkertainen ero

Viime lokakuussa tutkituissa suomalaisissa verkkoapteekeissa yli 95 prosenttia itsehoitolääkkeistä hinnoitellaan enimmäishinnan mukaan.

Itsehoitolääkkeet ovat Ruotsissa keskimäärin 37 prosenttia halvempia kuin Suomessa, ilmenee Kaupan liiton teettämästä tutkimuksesta.

Jos Suomen hintoja vertaa ruotsalaisapteekkien verkkokauppoihin, on hintaero selvityksen mukaan jo 48 prosenttia.

–  Esimerkiksi allergialääke Kestine (ebastiini, 10 mg tabletti, 10 kpl) on Ruotsissa myyntikanavasta riippuen 33–50 prosenttia ja ibuprofeenia sisältävä särkylääke (400 mg tabletti, 30 kpl) vastaavaan vertailukelpoiseen tuotteeseen nähden 46−56 prosenttia edullisempi kuin Suomessa, Kaupan liitto kertoo tiedotteessa.

Selvityksestä ilmenee lisäksi että reseptilääkkeet ovat Ruotsissa keskimäärin 11 prosenttia edullisempia kuin Suomessa. Molemmissa maissa viitehinnoitellut eli lääkevaihdon piirissä olevat kilpaillut lääkkeet ovat vertailun mukaan 20 prosenttia edullisempia Ruotsissa.

Lääkkeiden hintavertailun toteutti Copenhagen Economics. Selvityksen aineisto kerättiin viime lokakuussa. Hintavertailussa on huomioitu myös arvonlisäverokantojen erot maiden välillä.

Kaupan liitto kertoo, että hintavertailun tulokset ovat johdonmukaisia Ruotsin lääkeviranomaisen TLV:n vuosittain tekemän kansainvälisen hintavertailun kanssa. Sen mukaan Ruotsin lääkevaihdon piiriin kuuluvat, kilpaillut lääkkeet ovat tukkuhinnoiltaan Suomessa 39 prosenttia kalliimpia kuin Ruotsissa. TLV:n vuosittaisessa hintavertailussa otetaan huomioon myös valuuttakurssien muutokset.

Hintakilpailu vähäistä

Suomessa lääkkeiden hinnat on säännelty valtioneuvoston asettamalla lääketaksalla. Vuoden 2022 huhtikuusta lähtien apteekit ovat silti voineet kilpailla itsehoitolääkkeiden hinnoilla tietyn enimmäis- ja lattiahinnan välillä.

Selvityksestä kuitenkin ilmenee, että viime lokakuussa tutkituissa suomalaisissa verkkoapteekeissa yli 95 prosenttia itsehoitolääkkeistä hinnoitellaan enimmäishinnan mukaan.

–  Selvityksen tulokset osoittavat, että hintakilpailu on Suomessa hyvin vähäistä, sanoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi tiedotteessa.

Joidenkin itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttaminen apteekkien ulkopuoliseen myyntiin on kirjattu nykyiseen hallitusohjelmaan, ja valmistelutyön kerrotaan olevan alkamassa sosiaali- ja terveysministeriössä. Kaupan liitto ajaa kuitenkin Suomen koko lääkejakelujärjestelmän uudistamista, millä sen mukaan voitaisiin tukea suomalaisten ostovoimaa ja saada aikaan julkisen talouden säästöjä.

Lue myös:

    Uusimmat