Lääkärit seisovat kyseenalaistetun influenssarokotteen takana: "Kannattaa silti ottaa"

Influenssakausi alkoi joulukuussa, ja terveydenhuollon ammattilaiset veikkaavan influenssahuipun (ajan, jolloin tartuntoja on eniten) ajoittuvan 2–3 viikon päähän. Moni on kuitenkin miettinyt, kannattaako lääkäreiden suosittelemaa influenssarokotetta ottaa.

Tänä vuonna liikkeellä on ollut muuntunutta H3N2-influenssavirusta, johon rokote ei tehoa kunnolla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Markku Kuusi kertoo MTV Uutisille, että tällä kaudella tehdyissä tutkimuksissa kyseistä H3N2-virusta on esiintynyt eniten. Kuusi painottaa, että rokote kannattaa silti ottaa, sillä se suojaa kolmea muuta influenssavirusta vastaan.

– Suomessa on useita eri influenssaviruksia ja ainoastaan yksi näyttää olevan muuntunut virus, jolta rokote ei suojaa niin hyvin. Voi hyvinkin olla, että se ei loppujen lopuksi edes ole kaikista tärkein influenssavirus. Ihmisiä rokottamalla pystytään vähentämään sairaustapauksia ja vähentämään taudin leviämistä.

Lohjalla kymmeniä tapauksia

Influenssaa on tavattu ympäri Suomea, mutta joihinkin paikkoihin se on iskenyt erityisen kovaa. Lohjalla influenssakausi alkoi tavallista aikaisemmin. Kaupungissa sijaitsevassa asumispalveluyksikön osastossa kahdeksan potilasta kymmenestä ja osa henkilökunnasta sairastui.

– Ihmiset sairastuivat, vaikka olivat rokotettuja. Siinä nähdään se, että rokote ei suojaa vanhuksia yhtä hyvin kuin nuoria. Potilaat ovat kuitenkin jo toipumassa, avosairaanhoidon ylilääkäri Tanja Nummila toteaa.

–  Kaikkiaan potilasmäärä terveyskeskuksissa on lisääntynyt. Todettuja tapauksia on kymmeniä. Potilailla on korkeaa kuumetta, kurkkukipua, pääkipua ja lihassärkyä. Toisin sanoen tavallisen flunssan oireita, mutta potenssiin kymmenen, Nummila kuvailee.

Rokotteen teho epäilyttää

Rasitusastmasta kärsivä lohjalainen Harri Nieminen kertoo ottaneensa influenssarokotteen ensimmäistä kertaa neljä vuotta sitten terveydenhoitajan suosituksesta.

Nieminen aikoo ottaa rokotteen tänäkin vuonna, sillä hän kuuluu riskiryhmään, jolle sairastuminen influenssaan voi aiheuttaa vakavia seurauksia. 

– Mutta tietenkin oma usko rokotteen tehoon on viime aikojen uutisoinnin myötä heikentynyt. Ennen mä uskoin siihen 60-prosenttisesti ja nyt 20-prosenttisesti.

– Riskiryhmälle on vakava paikka, jos rokote ei enää suojaa. Influenssan jälkiseuraukset voivat olla tuhoisat, Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan hän ei ole sairastunut influenssaan viime vuosina. Samaa sanoo lohjalainen Esa Rantanen

– Meillä ei ole ollut vaimon kanssa flunssaa rokotusten jälkeen, vaikka ennen oltiin flunssassa jatkuvasti.

– Toivotaan, että rokotuskattavuus ei laske H3N2-viruksen takia. Nuorilla ja terveillä on tapana ajatella, ettei influenssaan sairastuminen haittaa. Siinä on kuitenkin riski, että tauti tarttuu jollekin, joka voi saada influenssasta vakavia komplikaatioita, Nummila perustelee.

Nummila kertoo, että yleensä terveyskeskusten henkilökunta on rokotettu influenssaa vastaan. 

– Jos joku ei voi ottaa rokotetta, hän käyttää lähityöskentelyssä kirurgista nenä-suu-suojusta ja hanskoja.

Lue myös:

    Uusimmat