Lääkärien mielestä Hannah kärsi stressistä – oireilla olikin vakavampi syy: "Olin niin vihainen"

Gynekologiset syövät: munasarjasyöpä 1:08
Tällainen on munasarjasyöpä.

Australiassa asuva Hannah kertoo, että parin vuoden ajan useampikin lääkäri uskoi hänen oireidensa johtuvan jostain muusta kuin munasarjasyövästä, esimerkiksi stressistä. Hannah kertoi sairastumisestaan muun muassa Today.com-sivustolle.

Vuosien ajan Hannah Catton, 24, kärsi toistuvista virtsatietulehduksista. Niitä alkoi tulla vuonna 2019.

Briteistä Australiaan muuttanut Hannah kävi säännöllisesti eri lääkärien vastaanotoilla ja aina hänelle määrättiin antibiootteja. Virtsatietulehduksia tuli yhä uudestaan ja uudestaan.

Syksyllä 2020 Hannahin kuukautiset muuttuivat epäsäännöllisiksi ja kivuliaiksi.

Oireiden sanottiin johtuvan stressistä

Oireet eivät helpottaneet, päinvastoin. Hannah kirjasi oireensa ylös, jotta voisi kertoa lääkärille kaiken: hänellä oli virtsatietulehduksen oireita, turvotusta, ummetusta, pahoinvointia, kipuja, ilmavaivoja ja "kuumia aaltoja". Lisäksi hän oli jatkuvasti väsynyt.

Hannah kertoo eri lääkäreiden pistäneen kuukautiskierron muuttumisen stressin piikkiin. Oireet kuitenkin jatkuivat ja pahentuivat.

Eräs lääkäri kehotti syömään terveellisesti

BBC:lle Hannah kertoo, että eräällä viimeisimmistä lääkärikäynneistä ennen syövän toteamista lääkäri ei tunnustellut hänen vatsanseutuaan. Hannah uskoo, että jos lääkäri olisi sen tehnyt, tämä olisi huomannut jotain outoa.

Tälläkin kertaa lääkäri sanoi oireiden johtuvan stressistä. Hannahin mukaan tämä lääkäri oli lisäksi sitä mieltä, että Hannah oli painoindeksinsä perusteella ylipainoinen ja että hänen pitäisi kiinnittää huomiota syömisiinsä.

Syöpädiagnoosi lokakuussa 2021

Lokakuussa 2021 Hannahin oireet pahenivat entisestään. Hän miltei oksensi kivusta ja oli menettää tajuntansa.

Hannahin oireita alettiin tutkia tarkemmin. Ensin epäiltiin kohdunulkoista raskautta. 

Vihdoin kuitenkin saatiin selville totuus: Hannahilla oli munasarjasyöpä. Hannahille tehtiin leikkaus, jossa häneltä poistettiin kasvain.

Tällä hetkellä hänen kemoterapiansa on kesken. Hannah kertoo sen sujuvan hyvin.

Tilanne suututtaa

Hannah kertoo, miltä diagnoosin saaminen niin pitkän ajan jälkeen tuntui.

– Olin niin vihainen, koska olin yli kaksi vuotta kärsinyt toistuvista virtsatietulehduksista ja saanut niin monia antibioottikuureja siihen, hän kertoo Daily Mailille.

– Yli vuoden olin käynyt eri lääkärien luona ja yrittänyt löytää jonkun, joka kuuntelisi minua, kun kerroin epäsäännöllisistä kuukautistani ja siitä, että jotain oli vialla. Vastaus tuohon kaikkeen oli, että "olet vain stressaantunut, aika korjaa tämän asian ja että sinun pitäisi laihduttaa".

Menkää lääkäriin, jos huolettaa

Hannah halusi kertoa tarinansa rohkaistakseen muita kertomaan siitä, jos kaikki ei kehossa tunnu olevan kunnossa. Hän on antanut haastatteluita aiheesta monille medioille, muun muassa BBC,:lle.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Jos tällaisista kokemuksista ei puhuta, näin käy jatkossakin eikä sen pitäisi olla niin. Heidän olisi pitänyt tarjota minulle ultraäänitutkimusta ja lähetteitä kuukausia aiemmin.

– Kuukautiskivuista, -ongelmista ja -oireista valittamiseen liittyvästä häpeästä pitäisi päästä eroon. Ne vaikuttavat niin monien ihmisten elämään.

Hannah kertoo, että hänen kohdallaan toipumisen todennäköisyys on suuri.

– Olen onnekas, koska ennusteeni on hyvä. Monien kohdalla niin ei ole.

Millaisista oireista kannattaa huolestua?

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syövän ensioireet ovat usein lieviä, ja tauti voi olla täysin oireeton hyvin pitkään. Mistä tunnistaa syövän oireet? Osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kertoo, mistä huolestuttavan oireen tunnistaa.

Lue myös:

    Uusimmat