Tutkijat kehittivät "vallankumouksellisen" testin, joka voi paljastaa neljä yleistä syöpää

Näin papa-koe otetaan 1:21
Katso videolta, miten papakoe otetaan.

Uudenlainen papakoe voisi paljastaa kerralla riskin sairastua useisiin eri syöpiin, jolloin tautien puhkeaminen voitaisiin mahdollisesti jopa estää. Jos brittitutkijoiden löydökset vahvistuvat jatkotutkimuksissa, kyseessä voisi olla naisten terveyden mullistava testi.

Gynekologinen irtosolukoe eli tuttavallisemmin papakoe on kehitetty kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden tutkimiseksi. Nyt tutkijat ovat saaneet viitteitä siitä, että samantyyppisellä testillä otetut solunäytteet voivat paljastaa myös kohonneen riskin sairastua munasarja-, rinta- ja kohtusyöpään sekä jo puhjenneet taudit.

Tutkimuksesta uutisoivat muiden muassa BBC sekä The Guardian.

Uudenlaisella papakokeella havaittu kohonnut syöpäriski voisi auttaa jopa estämään taudin puhkeamisen. Lisäksi testi auttaisi havaitsemaan yleiset naisten syövät ajoissa, jolloin niiden hoitaminen on helpompaa.

Yhteensä nämä neljä syöpää aiheuttavat yli puolet eurooppalaisten naisten syövistä. University College Londonin kehittämää uudenlaista papakoetta kutsutaan jo "vallankumoukselliseksi", mutta lupaavat löydökset tulee varmistaa laajemmissa otannoissa.

WID-testi tunnisti hyvin riskiryhmäläiset

Tutkimuksissa hyödynnettiin yli 3000 eurooppalaiselta naiselta otettuja näytteitä. Osa naisista oli terveitä ja osa sairasti syöpää. Tutkijat huomasivat, että papakokeessa havaitut epigeneettiset muutokset kohdunkaulan solujen DNA:ssa olivat yhteydessä potilaan rinta- ja munasarjasyöpään.

Geenien ilmenemisessä voi tapahtua ei-toivottuja muutoksia vuosia ennen syövän kehittymistä. Geenivariantit tunnistava papakoe, jota kutsutaan WID-testiksi, auttoi tutkijoita tunnistamaan yli 76 prosenttia suurimmassa rintasyövän vaarassa olevista naisista. Munasarjasyövän kohdalla testi tunnisti yli 61 prosenttia riskiryhmään kuuluvista.

Verrattuna tällä hetkellä käytettyihin seulontamenetelmiin uudenlainen testi paransi rinta- ja munasarjasyöville erityisen alttiiden naisten tunnistamista vajaalla 30 prosentilla. Kohdun ja kohdunkaulan syövän osalta tulokset julkaistaan pian.

Tutkimus ilmestyi arvostetussa Nature Communications -tiedelehdessä.

Kuin verenpaineen mittaaminen

Tieteentekijät toivovat, että uudenlaista teknologiaa hyödyntävää papakoetta tutkitaan seuraavaksi suuremmissa otannoissa. Jos lupaavat tulokset varmistuvat, voisi WID-testiä käyttää yhdessä nykyisten seulontamenetelmien kanssa.

– Kyse on sellaisten naisten tunnistamisesta, jotka eivät välttämättä muuten tietäisi kohonneesta riskistään. Heille voitaisiin tehdä useampia syöpäseulontoja. Se on vähän kuin verenpaineen mittaaminen sydänriskien havaitsemiseksi, tutkimusta johtava professori Martin Widschwendter kommentoi BBC:lle.

Suomessa 30–60-vuotiaat naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän seulontoihin viiden vuoden välein. Jossain kunnissa kutsun saavat myös 25- ja 65-vuotiaat. Rintasyöpäseulontoihin eli mammografiaan kutsutaan 50–69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Seulonta on osallistujalle maksuton.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten munasarjasyöpä oireilee.

Gynekologiset syövät: munasarjasyöpä 1:08
Katso video: Miten munasarjasyöpä oireilee? Gynekologi vastaa: "Sinänsä vähän petollinen tauti..."

Lähteet: UCL, BBC, The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat