Lääkärien määrä lisääntynyt

Lääkäreiden määrä kuntien terveydenhuollossa kasvoi 24 prosenttia ja sairaanhoitajien määrä peräti 42 prosentti vuosina 1990-2000.

Näin terveyskeskuksissa ja sairaaloissa oli lääkäreitä vuosituhannen vaihteessa yli 2000 ja sairaanhoitajia yli 8000 enemmän kuin vuosikymmen aiemmin, ilmenee Stakesin julkaisusta Kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö 1990-2000.

Samaan aikaan terveydenhuollon apuhenkilöstö kuten esimerkiksi lähihoitajat vähenivät, joten kaiken kaikkiaan henkilökunta supistui kolme prosenttia.

Sosiaalitoimen työntekijämäärä sen sijaan kasvoi 1990-luvulla yhdeksän prosenttia. Etenkin päiväkodit työllistivät yhä enemmän väkeä, kun taas perhepäivähoitajien määrä pieneni. Sosiaalitoimessa työskentelee myös aiempaa enemmän lähihoitajia mm. vanhustenhuollossa.

Kuntien sosiaali- ja terveydenhuolto työllisti vuonna 2000 yhteensä 237 000 työntekijää, joista sijaisia ja määräaikaisia oli miltei joka neljäs eli 23 prosenttia. Tämä on saman verran kuin vuonna 1990.

Laman aikana vakinaisten osuus koko henkilöstöstä kasvoi, kun henkilöstöä vähennettiin. Määräaikaisten osuus notkahti tuolloin alimmillaan 17 prosenttiin.

Vuosikymmenen lopulla henkilöstön ja etenkin määräaikaisten määrä kääntyi uudelleen kasvuun. Henkilöstön keski-ikä nousi vuosikymmenen aikana 38 vuodesta 43 vuoteen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon suurin tehtäväalue ovat erikoissairaanhoidon vuodeosastot, jotka työllistävät miltei 66000 henkeä. Seuraavaksi eniten työntekijöitä on lasten päivähoidossa, perusterveydenhuollon eri osa-alueilla sekä vanhainkodeissa ja kotipalvelussa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat