Lääkärin suositus: Tämä on paras ruokavalio sydänpotilaalle

Kun sydänpotilas syö pääsääntöisesti terveellisesti, satunnainen pekoniaamiainen ei haittaa.

Sydänkohtauksesta toipuville henkilöille suositellaan samanlaista yleisesti terveellistä ruokavaliota kuin kaikille muillekin: paljon kalaa, kasviksia ja marjoja, vähemmän lihaa ja eläinrasvoja.

– Usein turhaan mielletään, että pitäisi ehdottomasti saada tai olla saamatta suuria määriä joitakin tiettyjä ruoka-aineita. Itämeren ruokavalion tyyppinen, kokonaisvaltaisesti terveellinen ruokavalio on se, joka toimii ja on helposti toteutettavissa, kardiologi Valtteri Kosunen sanoo.

Sydänpotilaan ruoan tulee olla vähärasvaista ja vähäsuolaista.

– Esimerkiksi Sydänmerkki-tuotteet sisältävät enemmän kasvirasvoja ja vähemmän eläinrasvoja. Suolaa tulee helposti aivan liikaa, varsinkin, jos ostaa valmisruokia.

Täysin suolattomaan ja rasvattomaan ruokaan sydänpotilaankaan ei kuitenkaan tarvitse siirtyä.

– Mikään yksittäinen ruoka ei ole sinällään vaarallista, jos kokonaisuus on järkevä. Toisin sanoen oleellisempaa kuin se, mitä syö jouluna tai juhannuksena, on se, mitä syö kaikkina niinä välipäivinä. Onko rasvan ja suolan saanti päivittäin ja vuosittain kaiken kaikkiaan kohtuullista?

– Ei ole niin, etteikö sydänpotilas voisi koskaan elämässään syödä pekonia, mutta missään nimessä se ei saa olla jokapäiväinen aamupala. Ja karppauksen kaltaiset dieetit on unohdettava.

Purkista syötäville kivennäis- tai hivenaineille ei ole tarvetta.

– Näyttöä on ylipäätään vain D-vitamiinista, jota pitäisi Suomen leveysasteilla syödä purkista kaikkien muidenkin kuin sydänpotilaiden. Sen sijaan esimerkiksi kalaöljykapseleita, joita ihmiset syövät hirvittäviä määriä, ei ainakaan Euroopan Kardiologinen seura suosittele. Mieluummin kannattaa syödä vähintään kaksi kertaa viikossa kalaa, joista toinen saa olla rasvaista, Kosunen sanoo.

"Mikään ruoka ei ole yksittäisenä pannassa"

Studio55.fi-lähetyksessä käytiin läpi sydänystävällisiä ruokia Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusan kanssa helmikuussa 2015.

Sydänystävällistä ruokaa 25:55

Lue myös:

    Uusimmat