Mainos

Laadukas uuni antaa myös silmänruokaa

Nykyuuneissa ominaisuudet eivät lopu kesken. Kiertoilmauuni on varma ja laatutietoinen valinta. Kotikokille on tarjolla myös muita herkkuja höyryuuneista retrohenkiseen muotokieleen.

– Tärkeintä uunia valittaessa on miettiä, millaisia ruokia yleensä valmistaa, ostopäällikkö Klaus Boström Mustasta Pörssistä aloittaa.

– Jos ei koskaan valmista korkeaa paistolämpötilaa vaativia ruokia, esimerkiksi karjalanpiirakoita, 50–250 asteen lämpenemisasteikko riittää, hän jatkaa.

Ominaisuuksissa löytyy

Nykyisin monet uunit ovat monitoimiuuneja, joissa on erilaisia ohjelmia niin ruuanvalmistukseen kuin uunin puhdistamiseenkin. Moni kiireinen ruuanlaittaja käyttää uuniaan yhä useammin lämmittämiseen. Tämän vuoksi monista laitemalleista löytyy muun muassa matalalämpö- ja sulatustoiminnot.

Valikoima on kattava. Esimerkiksi Whirlpoolin, Electroluxin, AEG:n, Boschin, Upon ja Rosenlewin mallistoista löytyy malleja perusliesiuuneista teräksisiin erillisuuneihin. Hintataso vaihtelee mallin ja toimintojen mukaan. Laadukkaan lattialiesiuunin saa noin 600 eurolla, kun taas erillisuunista pitää maksaa muutama sata euroa enemmän.

Esimerkiksi teräksenharmaassa Electroluxin EOB6700X-mallissa on oma paisto-ohjelmansa jopa pizzalle. Samasta uunista löytyy niin kiertoilma-, grilli- kuin lämpimänäpitotoimintokin. Whirlpoolin Essence Line AKZ 360 uunissa taas on kiertoilmatoiminnon lisäksi grillivastukset sekä pyörivä grillivarras. Laitteen omana erikoisuutena on automaattinen leivänpaisto-ohjelma.

Keraaminen liesitaso sekä pyrolyyttinen uuninpuhdistusohjelma lisäävät uunin käytettävyyttä, sillä niiden ansiosta se on helppo pitää puhtaana. Turvallisuuden kannalta lapsilukko ja automaattinen virrankatkaisu ovat myös hyviä ominaisuuksia.

Ei enää lattialle

Uudet keittiöt rakennetaan useimmiten integroituvan uunin ympärille. Esimerkiksi Boschin HBA341450S erillisuuni miellyttää tyylitietoisen silmää.

– Integroitu uuni kiinnostaa monia keittiön remontoijia myös siksi, että korkeampi työskentelykorkeus vähentää turhaa kumartelua, Bostöm toteaa.

Ilmankierrosta uunin ympärillä ei tavallisesti tarvitse huolehtia, sillä se on huomioitu jo laitteiden rakenteessa.

– Jääkaapin tai muiden kodin kylmälaitteiden viereen uunia ei kuitenkaan kannata laittaa, hän muistuttaa.

Höyry in, kaasu out

Tällä hetkellä suosituin malli on kiertoilmauuni. Se helpottaa ja nopeuttaa ruuanlaittoa. Se sopii hyvin suurperheille ja innokkaille leipureille, sillä ruokaa ja leivonnaisia voi kypsentää kerralla usealla tasolla.

Uunivalikoimien uutuus on höyrytoiminto, josta on iloa etenkin kasvisruuan ystäville. Höyryuuni kypsentää juurekset ja kasvikset meheviksi niitä kuivattamatta. Höyryttämällä kypsennettäessä myös vitamiinit ja kivennäisaineet säilyvät paremmin. Esimerkiksi Whirlpoolin mallistosta löytyy erillisuuneja, joissa on höyrytoiminto.

Muualla Euroopassa käytetään usein kaasulla toimivia liesiä ja uuneja, mutta Suomessa ne ovat sen sijaan harvinaisempia.

– Kaasu-uunin etuna on, että se lämpenee nopeasti ja lämpötilan voi säätää hyvin tarkkaan, Boström toteaa.

Retrouunilla silmänruokaa keittiöön

– Ihmiset ostavat ulkonäköä, mutta sähkön kautta he ovat hintatietoisia ja seuraavat kodinkoneiden energiankulutusta tarkkaan, tietää sisustussuunnittelija Jesse Kakkola design-kodinkoneita myyvästä Koti- In Shopista.

Retrouunista tai antiikkiuunista saa erillisuunin tavoin persoonallista ilmettä keittiöön. Se on suosittu valinta etenkin rintamamiestaloihin. Esimerkiksi Smegin uunien vanhanaikainen numerokello, nostalgiset vääntimet ja pehmeät, pastelliin taittuvat värisävyt tuovat silmänruokaa nykyaikaiseen ruuanlaittoon.

Ulkoiset seikat koetaan tärkeiksi, mutta käyttöominaisuudet ja energialuokitus painavat edelleen asiakkaiden vaakakupissa. Teknisesti retrouunit ovat täysin moderneja, ja niiden energialuokitus on usein A+. Retrouunien hinnat vaihtelevat noin 800–2 000 euron välillä.

Ei enää hankausta hiki hatussa

Käyttömukavuus korostuu nykyaikaisissa uuneissa. Erilaiset toiminnot helpottavat ruuanvalmistusta, mutta sen lisäksi myös uunin työläs puhdistaminen on historiaa.

Monissa uusissa uuneissa, esimerkiksi Electroluxin B99715M -mallissa, on PYROLUXE-uuninpuhdistusmenetelmä. Pyrolyyttinen puhdistusohjelma lukitsee uunin oven ja nostaa lämpötilan 500 asteeseen. Rasva ja lika palavat korkeassa lämpötilassa tuhkaksi, minkä jälkeen niiden rippeet on helppo pyyhkiä pois kostealla liinalla.

Liesiuunia valittaessa moni suosii keraamista liesitasoa, sillä se on helppo pitää puhtaana.

Millainen kokki, sellainen uuni

Yhä useampi kiinnittää uunia ostaessaan huomiota ulkonäköön. Onnistunut uuniostos edellyttää kuitenkin, että se on hankittu oikeaan tarkoitukseen. Höyry- ja grillitoiminnot korostavat osaavan kotikokin taitoja entisestään, ja tilavasta kiertoilmauunista on iloa innokkaalle leipojalle. Jos uunia tarvitsee kuitenkin pääasiassa vain lämmittämiseen, perustoiminnot riittävät hyvin.

Uunin ostaminen on paras aloittaa oman käyttötason arvioimisella. Oikea uuni valitaan yksinkertaisesti kokin mukaan.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Kuvat: Kesko / Musta Pörssi, Whirlpool, Smeg / VM Trade

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.