Tähän supersuosittuun suomalaiseen Fb-ryhmään ei ole miehillä asiaa: ”Draamalaamailua”, rajujakin riitoja ja pettämisspekulointia

Ryhmävoima FB:ssä – millaisia ryhmiä Facebookiin saa perustaa? 7:15

Naistenhuone-niminen Facebook-ryhmä on noussut valtavaan suosioon vain reilu vuosi perustamisensa jälkeen. Kyselimme kahdelta sivuston ylläpitäjältä, miksi ryhmä kiinnostaa ihmisiä niin paljon.

Yllä olevalla videolla keskustellaan siitä, millaisia ryhmiä Facebookiin saa perustaa.

Facebook-ryhmä ”Naistenhuone” on noussut vain reilussa vuodessa valtavaan suosioon. Vuonna 2016 perustetussa ryhmässä jäseniä on jo yli 100 000. Suurin osa käyttäjistä on 13–35-vuotiaita, mutta mukaan mahtuu myös juuri Facebookiin päässeitä 13-vuotiaita sekä eläkeläisiä.

Sivustoa ylläpitää ja valvoo neljä hengen tiimi. Heistä kaksi, Riikka Korteaho ja Vienna Dawn, kertovat olevansa ihmeissään ryhmän supersuosiosta. Tälläkin hetkellä yli 10 000 jäsenpyyntöä odottaa hyväksyntää.

– Saamme päivittäin yksityisviestejä, joissa pyydetään hyväksymään jäsenpyyntö. Olisi ihanaa hyväksyä kaikki, mutta jokainen profiili täytyy tarkistaa feikkiprofiilien varalta ennen hyväksymistä, kerto Korteaho.

Hän veikkaa, että liittymisinnon taustalla on naisten tarve keskustella asioista yleisesti ottaen. Myös kiivaaksi yltyvä keskustelu saattaa houkuttaa seuraamaan sivua.

– Kun on monta naista samassa paikassa, syntyy draamaa ja sehän on erittäin suurta viihdettä. Naisilla on taipumus olla vähän sellaisia draamalaamailijoita, Korteaho naurahtaa. 

"Draamailusta" huolimatta parhaat asiat ryhmässä ovat ylläpitäjien mielestä monipuolinen aineisto sekä mahdollisuus ilmaista mielipiteensä. 

Ykkösaiheena parisuhteet

Ryhmän ykkössääntö on Korteahon mukaan se, että sen asioista ei puhuta ulkopuolisille. Niinpä hän ei kerro tarkkoja keskustelunavauksia.

Ylipäätään suosituin aihe ovat ihmissuhteet. Niihin julkaisuihin tulee aina satoja kommentteja.

– Spekuloimme yhdessä, pettääkö jonkun mies ja miten kannattaisi tehdä jossain tilanteessa, Korteaho kertoo.

Hän toteaa pilke silmäkulmassa, että parisuhteen ongelmista keskusteltaessa päädytään aika usein etsimään vikaa nimenomaan miehestä tai kumppanista.

Keskustelu ei rajoitu vain ihmissuhteisiin. Jäseniä kiinnostavat myös esimerkiksi meikit, uskonto, politiikka ja maahanmuutto. Suosittuja ovat myös ketjut, joissa ihmiset kertovat heille sattuneista hauskoista mokista.

Julkaisuja myös anonyymisti

Ryhmän suosiota saattaa selittää sekin, että ylläpito julkaisee viestejä myös anonyymisti käyttäjien puolesta. Korteaho kertoo laittavansa sellaisia julki viitisen kappaletta päivässä.

Dawn puolestaan kertoo, että joinain aamuina pyyntöjä saattaa olla jonossa jopa kolmisekymmentä. Dawn ymmärtää, että joitakin käyttäjiä anonyymit saattavat hieman ärsyttää, mutta toisille ne ovat keino purkaa painavin taakka tuhansille ja saada apua melko helposti. Hän toivoo ihmisten luottavan julkaisupäätöksissä ylläpitoon.

– Tietenkin kunnioitamme jokaisen yksityisyyttä niinkuin toivoisimme omaamme kunnioitettavan, Dawn kertoo.

Anonymiteetin ansiosta Naistenhuoneessa voidaan keskustella hyvin arkaluontoisista asioista, kuten noloista sattumuksista sängyssä, takapuolen näppylöistä tai läheisen alkoholiongelmista.

– Eihän kukaan laita tällaisia asioita omalla nimellä, Korteaho toteaa.

Arvoista riitoja

Kiivaimpia väittelyitä syntyy, kun keskustellaan siitä, mitkä valinnat ovat oikein ja mitkä väärin.

Kaikkien aikojen väittely syntyi Korteahon mukaan siitä, että pelastaisivatko ihmiset palavasta talosta mieluummin oman lemmikkinsä vai naapurin lapsen.

Dawn puolestaan kertoo keskustelusta, jossa nainen tunnusti anonyymisti, ettei enää halunnut miestään, koska tämä oli lihonut. Osa ryhmän jäsenistä tuomitsi naisen rajusti, osa osoitti ymmärrystä.

Keskustelu pysyy yleensä asiallisena ylläpitäjien läsnäolon ansiosta. Jos keskustelu kuitenkin menee liian kiivaaksi, ja toisia aletaan esimerkiksi haukkua rajusti, ylläpitäjät saattavat poistaa jäsenen ryhmästä.

– Pyrimme pääsääntöisesti ensin rauhoittelemaan keskustelijoita kommentoimalla itse tai mykistämällä provosoivan keskustelijan hetkeksi, Dawn selittää.

Dawn kertoo heltyvänsä saadessaan käyttäjiltä anelevia viestejä. Poistettu jäsen otetaankin yleensä takaisin jäähyajan jälkeen.

– Kun saan viestejä, että "voisinko jo tulla takaisin, ryhmä on oikeasti todella tärkeä, en enää huutele typeryyksiä", tulee minulle empaattinen olo ja ajattelen, että voi ei, minä ymmärrän sinua, tule vain! 

Dawnin mukaan ryhmä on oikeasti melko monelle päivän ainut sosiaalinen kontakti, jota ilman voi tuntua aika tyhjältä.

– Rajuistakin konflikteista huolimatta olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että kiivaitakin keskusteluita saa ja pitää olla, ne ovat arvokasta sisältöä ja opettavaisia.

Lue myös:

    Uusimmat